Roc’s en zorginstellingen slaan deuk in stagetekorten

Array
Vanaf het nieuwe schooljaar gaan 50 leerlingen helpende zorg en welzijn (niveau 2) een jaar stagelopen én onderwijs volgen bij twee locaties van Zorggroep Meander in Oost-Groningen. Dit doen ze volgens het principe meester-gezel-leerling. Dit slaat een flinke deuk in de stagetekorten in die regio.

Leerlingen van het Drenthe College en Noorderpoort staan startklaar maar kunnen vaak niet op stage omdat er onvoldoende plekken zijn. Zorggroep Meander is overtuigd van de positieve effecten: bewoners en medewerkers van de zorginstelling hebben profijt van de aanwezigheid van de leerlingen. En daarnaast stromen veel leerlingen door naar niveau 3.studerend-meisje-200x200Minder schooluitval
Hoog slagingspercentage, minder schooluitval, meer doorstroom naar hogere niveaus en betere kansen op de arbeidsmarkt: de intensieve begeleiding van andere Gildes in het land heeft al veel succes geoogst. De leerlingen krijgen op twee locaties van Zorggroep Meander een jaar lang begeleiding van werkbegeleiders en docenten: Het Kloosterheerd Gilde in Ter Apel en Het Breehorn Gilde in Veendam. Drenthe College Emmen en Noorderpoort Stadskanaal stellen uren beschikbaar zodat de hele week een docent aanwezig is in de Gildes. Elk Gilde start in januari met 12 stagiairs helpende zorg en welzijn (niveau 2). In september moeten dit er 24 per Gilde zijn.

Mirjam Sterk steunt GildeLeren
GildeLeren is een onderwijsconcept voor niveau 1 en 2 waarin jongeren een kans krijgen om hun startkwalificatie te behalen. Opgezet volgens het vanouds succesvolle model: meester-gezel-leerling. De leerlingen volgen hun onderwijs niet op school, maar krijgen les van een docent binnen de muren van de zorginstelling.
Het Kloosterheerd Gilde en Het Breehorn Gilde zijn een samenwerking in het kader van Calibris GildeLeren. Het programma Aanpak Jeugdwerkloosheid, waarvan Mirjam Sterk ambassadeur is, is ook een samenwerkingspartner voor Calibris GildeLeren.

Calibris
Als kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport is Calibris verantwoordelijk voor erkenning van leerbedrijven en vaststelling van kwalificaties. In het verlengde van deze wettelijke taken ligt een expertise die veel meer omvat. Calibris verkent de markt. Brengt landelijk en regionaal betrokken partijen bijeen. Initieert maatschappelijk relevante projecten. Ontwikkelt innovatieve en effectieve oplossingen. Alles gericht op één doel: meer balans en dynamiek op de arbeidsmarkt. Zo levert Calibris een waardevolle bijdrage om beroepspraktijk en beroepsonderwijs soepel op elkaar aan te laten sluiten.

Bron: Calibris
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen