‘Nederlanders weten niet dat Movember ook over zaadbalkanker gaat’

Stichting_Zaadbalkanker_Logo_BeeldmerkBekijk de film Ballen op www.zaadbalkanker.nl
Vanaf vandaag is de film Ballen gratis te zien op www.zaadbalkanker.nl. Met deze korte film wil regisseur en producent Janne Schmidt het taboe rondom zaadbalkanker onder de aandacht brengen. Het is niet toevallig dat zij dit doet in de maand november, tijdens de actie Movember die in het teken staat van gezondheidsproblemen van mannen.

Elk jaar, in november, vraagt de actie Movember aan mannen over de hele wereld om hun snor te laten staan, met als doel geld in te zamelen en aandacht te vragen voor ziekten die mannen kunnen treffen. Veel mensen denken dan direct aan prostaatkanker, maar Movember gaat ook over zaadbalkanker! Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 35 jaar. In 2011 waren dat in Nederland 725 mannen. Dit is een toename van bijna 10 procent ten opzichte van 2010. Dit blijkt uit recente cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Ballen
Janne Schmidt wilde per se een film maken over zaadbalkanker. “Ik vond het interessant om te laten zien hoe mannen met emoties omgaan. En vooral bij een onderwerp waarbij ik me kan voorstellen dat dit je mannelijkheid aantast. Vandaar het onderwerp Zaadbalkanker. Naar mijn mening is dit een kanker die in een belangrijke periode in een leven voorkomt, namelijk de periode van volwassen worden. Dit heeft mij gebracht bij de film Ballen. De film laat zien hoe jongemannen in een studentenhuis omgaan met zo’n ziekte als ze net bezig zijn om hun leven op te bouwen. Met deze film wil ik mensen raken en laten nadenken over een ziekte die moeilijk bespreekbaar is”. Janne Schmidt is inmiddels met de 15 minuten durende film afgestudeerd aan het Kennisinstituut Saxion.

Taboe
Stichting Zaadbalkanker is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de film. Voorzitter Gerrit-Jan Steenbergen, zelf ervaringsdeskundige: “Wij zijn heel blij met het resultaat van de film. Eigenlijk zou iedere jongeman Ballen moeten zien, want het maakt zaadbalkanker bespreekbaar onder jongeren. De film is vanaf vandaag gratis te zien op de website van de Stichting Zaadbalkanker:

www.zaadbalkanker.nl.

De Stichting wil door de film niet alleen het taboe op de ziekte verminderen, maar ook zelfonderzoek stimuleren. Wanneer je de ziekte op tijd ontdekt, is het namelijk meestal nog goed te behandelen. Met de gratis App ‘Check your Friends’ daag je je vrienden uit via Facebook om zichzelf te checken. “Dus: toon ballen: bekijk de film via onze site en download de App!,” aldus Gerrit-Jan Steenbergen.