Onderzoek: cannabis als medicijn tegen aderverkalking

0
1211

Stichting High on Nano heeft een crowdfundproject gelanceerd voor onderzoek naar cannabis als medicijn tegen aderverkalking (atherosclerose).

In een samenwerking tussen het AMC en de Mount Sinai School of Medicine in New York wordt onderzocht hoe de actieve ingrediënten van marihuana (zogenaamde cannabinoïden) ingezet kunnen worden om de gevolgen van aderverkalking te beheersen. De zojuist opgerichte stichting “High on Nano” ondersteunt dit onderzoek door een serie (gecrowdfunde) documentaires over de achtergronden van dit project te produceren.

De Nederlandse chemicus Willem Mulder is in 2006 naar New York verhuisd om daar op de Mount Sinai School of Medicine het Nanogeneeskunde Laboratorium op te richten. Na een succesvolle ontwikkeling van een reeks nanodeeltjes, om medicijnen via de bloedbanen af te kunnen leveren aan kwetsbare onderdelen van de aderverkalking, is de wetenschapper voor een deel van zijn onderzoek nu weer terug in Nederland. Afgelopen juni is Willem Mulder benoemd tot professor cardiovasculaire Nanogeneeskunde aan het AMC.

Een deel van het onderzoek is gebaseerd op een publicatie in het toonaangevende tijdschrift Nature. Daarin werd in 2005 al gedemonstreerd dat lage doseringen cannabinoïden de ontwikkeling van aderverkalking bij muizen kan afremmen. Vanwege typische nadelen van het gebruik van marihuana is echter weinig met die informatie gedaan.

Door nu de cannabinoïden te ‘verpakken’ in de nanodeeltjes kunnen veel van die negatieve eigenschappen worden beheerst, of zelfs weggenomen, zodat ze ook bij mensen toegepast zou kunnen worden. Een belangrijke ontwikkeling, aangezien aderverkalking de belangrijkste onderliggende oorzaak is van hart- en vaatziekten, de grootste kostenpost van de gezondheidszorg in de Westerse wereld.

In eerste instantie hoopt de Stichting High on Nano om via crowdfunding dertigduizend euro te verzamelen om een serie documentaires te kunnen maken. Het uiteindelijke doel is om deze nanotechniek voor het publiek beschikbaar te maken.

Ga naar de website High On Nano

Lees het artikel ‘Precisiewapen tegen kwetsbare vaten‘, verschenen in het oktobernummer van AMC Magazine.

Bron: AMC