Nieuwe toepassingen door groeiende lijst ‘reserveonderdelen’ uit lichaam

Array

22 november Dag van de Plastische Chirurgie
Plastisch chirurgen slagen er steeds vaker in ‘reserveonderdelen’ in het lichaam te vinden, om grote en kleine wonden of littekens te herstellen. Met een stuk kuitbeen kan een nieuwe kaak worden gemaakt, van een rib een nieuw oor en een bovenbeenspier wordt gebruikt om mensen met een gezichtsverlamming weer te kunnen laten lachen. Tijdens de nationale Dag van de Plastische Chirurgie op vrijdag 22 november aanstaande kan het publiek kennismaken met zowel bijzondere toepassingen van het vak als alle ‘gewone’ facetten zoals hand- en polsletsels, brandwonden, cosmetische chirurgie, littekens en borstreconstructies na borstkanker. De plastische chirurgie is een snel innoverend specialisme, dat aan de basis heeft gestaan van vele nieuwe medische toepassingen, waaronder niertransplantaties en microchirurgie. Plastisch chirurgen uit ziekenhuizen en klinieken door het hele land zijn op 22 november te bezoeken voor een kijkje achter de schermen en om (persoonlijke) vragen te stellen.
plastische chirurgiePlastische chirurgie is een veelomvattend vak met specifieke expertise op vele gebieden, zoals hand- en polsletsels, brandwonden, borstreconstructies na borstkanker en esthetische chirurgie. Ziekenhuizen en klinieken door het gehele land openen hun deuren tijdens de Dag van de Plastische Chirurgie op 22 november: speeddaten met de plastisch chirurg om vragen te stellen, live operaties volgen, presentaties, informatieve bijeenkomsten en tijdens een workshop leren hechten onder de microscoop. De Dag van de Plastische Chirurgie wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Het is belangrijk voor het publiek en patiënten te weten wat een plastisch chirurg voor hen kan betekenen. Voorzitter van de NVPC, René van der Hulst: “In de reguliere plastische chirurgie gaat het niet alleen om mooimakerij. Het gaat erom het leven in vele opzichten te veranderen. Terwijl tegenwoordig mensen die er ‘doorsnee’ uitzien ervan dromen om er ‘bijzonder’ uit te zien, dromen vele ‘bijzondere’ patiënten die door ongevallen, tumoroperaties of aangeboren afwijkingen zijn gestigmatiseerd ervan om er ‘doorsnee’ uit te zien. Plastisch chirurgen hebben het menselijk lichaam voor ogen als een staalkaart van reserveonderdelen. Zij weten welke weefsels zich lenen om naar de gehavende plek te verplaatsen en daarmee vorm en functie te herstellen.” Op de website dagvandeplastischechirurgie.nl kunnen bezoekers meer informatie vinden over de open dag.PUNTGAAF(1)

Ter gelegenheid van de nationale Dag van de Plastische Chirurgie presenteert de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie de glossy ‘Puntgaaf’. Daarin staan diverse interessante wetenswaardigheden over plastische chirurgie. Zo kan bijvoorbeeld een plastisch chirurg met vetweefsel afkomstig van de buik, billen of bovenbenen (soms wel anderhalve kilo) een nieuwe borst maken, ter vervanging van een afgezette borst na borstkanker. Maar zo kunnen ook spieren verplaatst worden om de vorm en functie van lichaamsdelen elders in het lichaam te herstellen. In het bovenbeen zit een spier die mensen met een gezichtsverlamming weer kan laten lachen. De plastisch chirurg maakt de beenspier met bloedvat vast aan de beschadigde gezichtshelft. De zenuw van de spier wordt verbonden met een zenuw die niet verlamd is. Na verloop van tijd kan de beenspier in het gezicht op commando samentrekken. Het gezicht heeft dan weer meer symmetrie en de glimlach is minder scheef.

Lees hier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen