Hogere zorguitgaven, meer kanker, minder sterfte

Array

geld-en-zorg-212Naarmate een Europees land meer uitgeeft aan gezondheidszorg, neemt de incidentie van kanker toe en de sterfte af – hogere zorguitgaven zijn gerelateerd aan betere vooruitzichten na een diagnose. Dit blijkt uit een analyse van gegevens van de 27 landen van de Europese Unie, uitgevoerd door Belgische en Britse onderzoekers onder leiding van Félipe Ades en gepubliceerd in Annals of Oncology (2013; epub 28 september).

In West-Europa wonen zo’n 400 miljoen mensen, in Oost-Europa 100 miljoen. De zorguitgaven in de West-Europese landen belopen in totaal 12 x 1012 euro, in de Oost-Europese nog geen 1012 euro. De incidentie van kanker in Oost-Europa is lager dan in West-Europa, maar in alle Oost-Europese landen (behalve Cyprus) hebben patiënten, bij een gelijke kankerincidentie, een hogere sterftekans dan West-Europese. Borstkanker is in zoverre uitzonderlijk, dat Nederland, België, Denemarken en Ierland zowel een hoge incidentie als mortaliteit kennen – ‘hetgeen de vraag doet rijzen of er sprake is van een genetische of aan de omgeving gerelateerde predispositie’.

De onderzoekers menen dat het verband in ieder geval voor een deel is toe te schrijven aan screening en vroegere diagnoses. ‘Hoewel er geen directe correlatie kan worden afgeleid uit onze resultaten, doen ze vermoeden dat de hogere kankerincidentie in West-Europa verband houdt met bevolkingsonderzoek aangezien de sterfte niet evenredig daalt,’ zo concluderen zij. ‘De beschikbaarheid van effectieve behandeling en vroegere diagnostiek zou de oorzaak kunnen zijn van de naar verhouding lagere sterfte in West-Europa.’

Bron: NTvG/Hans van Maanen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen