Opening door Prinses Beatrix kroon op nieuwbouw St. Antonius Utrecht

Adobe Photoshop PDFAfgelopen vrijdag 15 november heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden officieel ons nieuwe St. Antonius Ziekenhuis Utrecht geopend. Ze deed dit door het beeld ‘Circle of Life’ van de Utrechtse kunstenaar Jits Bakker te onthullen, een cadeau van de Raad van Toezicht aan het ziekenhuis.

De dag begon met een ontvangst van de Prinses door de commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, Willibrord van Beek en de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen. Namens het St. Antonius ontvingen prof. dr. Douwe Biesma, voorzitter Raad van Bestuur en mr. Boele Staal, voorzitter Raad van Toezicht de Prinses. Michelle Burggraaf, jongste verpleegkundige in opleiding bij de St. Antonius Academie bood de Prinses namens het ziekenhuis een bloemetje aan.

De Prinses werd verwelkomd door Vioolschool Accademia Filarmonica Utrecht met daarin kinderen van medewerkers van het St. Antonius. Vervolgens opende Douwe Biesma de ceremonie waarin hij de genodigden vertelde over de totstandkoming van het nieuwe ziekenhuis en uitleg gaf over de bijzondere aandacht die in dit ziekenhuis uitgaat naar de zorg rondom kanker. Biesma eindigde zijn toespraak met de visie van het St. Antonius op zorg:  “Een nieuw ziekenhuis is mooi. Maar het draait natuurlijk om de patiënt. Patiënten komen hier om beter te worden. Daarbij willen de meeste patiënten meebeslissen over hun behandeling. Ze willen zo lang mogelijk regie blijven houden. Zelf keuzes kunnen maken. Ook als het over hun gezondheid gaat. Daarbij zijn er momenten dat een patiënt ons nodig heeft. En op die momenten willen wij er zijn.”  Deze visie van het ziekenhuis op zorg werd vervolgens beeldend gemaakt aan de zaal met behulp van de korte St. Antonius-film Circle of life*.

Boele Staal nodigde vervolgens de Prinses uit het beeld van Jits Bakker te onthullen, dat de naam Circle of Life** meekreeg. Met een druk op de knop werd het bronzen kunstwerk getoond aan alle genodigden. Aansluitend hierop verraste een koor bestaande uit medewerkers en kinderen van medewerkers een zelfgeschreven lied op de melodie ‘Circle of Life’. Chirurg Anke Smits nam in het stuk de solopartij voor haar rekening. Hierna kreeg de Prinses een rondleiding op de Dagbehandeling Kanker en de Röntgenafdeling, met speciale aandacht voor het diagnostisch traject voor vrouwen met de verdenking op borstkanker. Op beide afdelingen sprak ze met enkele medewerkers en patiënten.

Douwe Biesma: “We zijn heel dankbaar en trots dat Prinses Beatrix het ziekenhuis officieel heeft willen openen. Zeker ook omdat ze 22 maart 1984 ons ziekenhuis in Nieuwegein geopend heeft. Het was een ontzettend mooie dag voor het St. Antonius Ziekenhuis. Letterlijk een kroon op al het werk dat onze medewerkers de afgelopen jaren hebben verricht.”