‘Luchtkwaliteit vliegtuigen aanslag op fitheid Oranje in Brazilië’

0
332

Spelers al ruim voor WK screenen op kwetsbaarheden en herstelvermogen
Oss (7 december 2013) – Het is niet de overgang van de tropische hitte van Salvador naar de koelte van Porto Alegre maar besmette vliegtuiglucht die tijdens het WK Voetbal de grootste bedreiging vormt voor een fit Oranje. De cocktail van verbrandingsstoffen, virussen, ziektekiemen en andere chemische stoffen tijdens de vele en lange vluchten tasten – zelfs in kleinere doseringen –  het zorgvuldig opgebouwde prestatievermogen snel aan. De KNVB kan de terugval in concentratievermogen, gretigheid, explosiviteit en motoriek beperken door al ruim voor het WK met individuele voedings- en herstelprogramma’s te werken.

Dat stelt Dirk Zoutewelle (klinisch psychoneuroimmunoloog), prestatiecoach van verscheidene topatleten en in het verleden van de TVM-schaatsploeg. Hij heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan bij onder anderen piloten en frequent flyers en presenteert zijn bevindingen maandag op de jaarlijkse Dutch Life Science Conference bij Pivot Park Oss.

Zoutewelle waarschuwt voor het maken van dezelfde fout als bij het EK2012. De KNVB koos toen bewust voor lange verplaatsingen door de lucht. Als prestatiecoach pleit Zoutewelle voor een tijdige screening van de selectiespelers en bemonstering van de cabinelucht.

click • Oranje zakte in 2012 tijdens de EK-wedstrijd tegen Portugal na een hoopvol begin (1-0 Rafael van der Vaart) snel weg. Met twee treffers bepaalde Ronaldo de eindstand op 1-2. foto: Anthony Milan (Flickr.com)
Oranje zakte in 2012 tijdens de EK-wedstrijd tegen Portugal na een hoopvol begin (1-0 Rafael van der Vaart) snel weg. Met twee treffers bepaalde Ronaldo de eindstand op 1-2. foto: Anthony Milan (Flickr.com)

EK 2012 in herhaling
‘Met het komende reisschema naar verre speelsteden als Salvador en Porto Alegre, beide op circa 1500 km van thuisbasis Rio, lijkt het scenario van het EK 2012  zich te herhalen. Oranje haakte tegen Duitsland en Portugal na twintig minuten conditioneel af. Luister de nabeschouwingen er maar op na. Ik vrees dat besmette cabinelucht in het vliegtuig van Krakow naar Charkov, een vlucht van ruim 1300 kilometer, de ‘onverklaarbare’ loomheid heeft veroorzaakt. De spelers konden gewoonweg hun piekvermogen niet vasthouden.’

Zoutewelle beroept zich op recente wetenschappelijke studies waarin het schadelijke effect van besmette cabinelucht wordt aangetoond. ‘Zo reageren de hersenen al binnen 24 uur meetbaar op de binnengekomen stoffen. Bij topsporters kan dat het verschil tussen winnen en verliezen uitmaken. Wil je als speler optimaal presteren, dan kun je je niet veroorloven dat je explosiviteit, focus en wedstrijdagressie wordt aangetast. De KNVB zou op dat punt een zero-tolerance beleid moeten hanteren.’

Cocktail verbrandingsstoffen en ziektekiemen
Vooral de schadelijke invloed van tcp’s (trycresylfosfaten) in nagenoeg alle vliegtuigen baart Zoutewelle zorgen. Verse lucht van buiten het toestel wordt namelijk via inlaten bij de motoren naar binnen gezogen en voegt zich in de passagierscabine bij al aanwezige virussen, bacterieën en andere chemische stoffen. De ontstane cocktail van verbrandingsstoffen en ziektekiemen worden vervolgens door de passagiers ingeademd. ‘Het beste zou Oranje kunnen vliegen met de nieuwe Boeing Dreamliner, waar de luchtinlaat buiten de motoren om loopt en de lucht kwalitatief beter is.’

De tcp’s in de verbrandingstoffen remmen de productie van dopamine en gaba die beide onontbeerlijk zijn voor het bedrijven van topsport. Dopamine bevordert het concentratievermogen, de explosiviteit en de fysieke kracht, terwijl neurotransmitters zoals gaba ervoor zorgen dat jouw lichaam doet wat jij wilt.

Broccoli, avocado’s, vette vis
De trainersstaf moet al ruim voor het WK potentiële selectiespelers screenen op hun fysieke en biochemische kwetsbaarheden en hun herstelvermogen.  Zoutewelle: ‘Daar is geen groepsplan voor op te stellen. Personen reageren heel individueel op de stoffen die ze tijdens vluchten binnenkrijgen. Dat is voor een belangrijk deel genetisch bepaald.’

Na de screening kan met individuele begeleiding kwalijke gevolgen worden voorkomen. ‘Bijvoorbeeld door het inzetten van specifieke voedingsstoffen voor het zenuwstelsel, zoals micronutriënten, en nog specifieker, bepaalde eiwitstructuren om op moleculair niveau functionaliteit hoog te houden.’ Het gaat daarbij onder andere om de extra inname van zwavelhoudende voedingsmiddelen om de leverontgiftiging te stimuleren, zoals knoflook, broccoli, koolsoorten, asperges en vette vissoorten.

Daarnaast kan het dopaminegehalte weer op niveau worden gebracht door tyrosinerijk voedsel (avocado’s, eieren, noten, zaden). Ter opvulling van het gaba-tekort zijn amandelen, linzen en quinoa nuttig. Dit alles kan worden aangevuld met hoogwaardige voedingssupplementen waarin deze stoffen geconcentreerd aanwezig zijn.

Over BG.Sports
BG.Sports is onderdeel van de Bewust Gezond Groep en begeleidt topsporters in het optimaliseren van hun sportieve prestaties. Dat gebeurt vanuit een brede benadering waarbij kennis van biochemische, sportfysiologische en psychologische processen in relatie tot laboratoriumonderzoek en voedingskennis wordt geïntegreerd. BG.Sports ziet het als haar missie om topsportbegeleiding naar een professioneel, vernieuwend en integraal niveau te brengen. Ervaring en deskundigheid zijn daarbij de sleutel tot duurzaam succes.

Over Dutch Life Sciences Conference
De Dutch Life Sciences Conference is het jaarlijkse netwerkevenement van de Nederlandse life sciences sector, waar bedrijven, kennisinstellingen en investeerders elkaar treffen rond internationale trends en nieuwe zakelijke kansen. Ongeveer 350 vertegenwoordigers van het groeiende Nederlandse life sciences cluster (meer dan 350 bedrijven, omzet 18,7 miljard euro) en een toenemend aantal internationale deelnemers bezoeken jaarlijks de conferentie. De programma bestaat uit een investeerdersforum, plenaire lezingen, interactieve workshops, een informatiemarkt en netwerkmogelijkheden.

Bron: Dutch Life Sciences Conference