Richtlijn met kwaliteitseisen voor geneesmiddelenbestand
ArrayDe richtlijn ‘Goed beheerd geneesmiddelenbestand’ levert een bijdrage aan de medicatieveiligheid binnen de eerste en tweede lijn.
Om ervoor te zorgen dat geneesmiddelen eenduidig worden vastgelegd is op verzoek van Nictiz een richtlijn opgesteld door Z-Index en NVZA. Hierin staan kwaliteitseisen voor het beheer van het geneesmiddelenbestand.
De richtlijn ‘Goed beheerd geneesmiddelenbestand’ stelt eisen aan:
• de (organisatie van de) zorgaanbieder;
• de software voor het beheren van het geneesmiddelenbestand;
• de identificeerbaarheid van het geneesmiddel in de berichtuitwisseling;
• de leverancier van de software.
Bij het elektronisch uitwisselen van medicatiegegevens speelt medicatieveiligheid een belangrijke rol. Een belangrijke randvoorwaarde voor het uitwisselen van gegevens is het op orde zijn van het geneesmiddelenbestand. In dit geneesmiddelenbestand staan geneesmiddelen met productcodes uit de G-Standaard van Z-Index, waardoor iedere zorgverlener dezelfde betekenis aan deze geneesmiddelen toekent. In de praktijk blijkt echter dat in het geneesmiddelenbestand ook geneesmiddelen met lokale productcodes zijn opgenomen die niet in de G-Standaard bekend zijn.
Het doel van de richtlijn is het gebruik van lokale productcodes in het geneesmiddelenbestand bij elektronische gegevensuitwisseling over medicatie te voorkomen.
Voor wie?
De richtlijn is bedoeld voor softwareleveranciers en zorgaanbieders, zoals apothekers, ziekenhuisapothekers en functionarissen die het geneesmiddelenbestand beheren of ermee werken.
Rapport
De eisen voor de richtlijn zijn geformuleerd op basis van de bevindingen uit het project ‘Schone lei voor de tweede lijn’ en het project ‘Schone lei voor de eerste lijn en poliklinische apotheken’.
Bron: FMT