Richtlijn met kwaliteitseisen voor geneesmiddelenbestand

De richtlijn ‘Goed beheerd geneesmiddelenbestand’ levert een bijdrage aan de medicatieveiligheid binnen de eerste en tweede lijn.

Om ervoor te zorgen dat geneesmiddelen eenduidig worden vastgelegd is op verzoek van Nictiz een richtlijn opgesteld door Z-Index en NVZA. Hierin staan kwaliteitseisen voor het beheer van het geneesmiddelenbestand.
De richtlijn ‘Goed beheerd geneesmiddelenbestand’ stelt eisen aan:
• de (organisatie van de) zorgaanbieder;
• de software voor het beheren van het geneesmiddelenbestand;
• de identificeerbaarheid van het geneesmiddel in de berichtuitwisseling;
• de leverancier van de software.

apotheekBij het elektronisch uitwisselen van medicatiegegevens speelt medicatieveiligheid een belangrijke rol. Een belangrijke randvoorwaarde voor het uitwisselen van gegevens is het op orde zijn van het geneesmiddelenbestand. In dit geneesmiddelenbestand staan geneesmiddelen met productcodes uit de G-Standaard van Z-Index, waardoor iedere zorgverlener dezelfde betekenis aan deze geneesmiddelen toekent. In de praktijk blijkt echter dat in het geneesmiddelenbestand ook geneesmiddelen met lokale productcodes zijn opgenomen die niet in de G-Standaard bekend zijn.

Het doel van de richtlijn is het gebruik van lokale productcodes in het geneesmiddelenbestand bij elektronische gegevensuitwisseling over medicatie te voorkomen.

Voor wie?
De richtlijn is bedoeld voor softwareleveranciers en zorgaanbieders, zoals apothekers, ziekenhuisapothekers en functionarissen die het geneesmiddelenbestand beheren of ermee werken.

Rapport
De eisen voor de richtlijn zijn geformuleerd op basis van de bevindingen uit het project ‘Schone lei voor de tweede lijn’ en het project ‘Schone lei voor de eerste lijn en poliklinische apotheken’.

Bron: FMT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen