2 miljoen euro toegekend aan onderzoek naar uitzaaiing van borstkanker

antoni-van-leeuwenhoekKarin de Visser, junior groepsleider van het Antoni van Leeuwenhoek heeft een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro toegekend gekregen voor haar onderzoek naar de rol van neutrofielen bij uitzaaiing van borstkanker. De European Research Council (ERC) geeft beurzen aan de beste onderzoekers van Europa en wil vernieuwend onderzoek stimuleren.

Uitzaaiingen zijn verantwoordelijk voor 90% van de sterfgevallen bij borstkanker. Inmiddels is veel onderzoek gedaan naar borstkanker maar ontbreekt nog veel kennis over het proces van uitzaaiing en hoe uitzaaiingen effectief te behandelen zijn.

De onderzoeksgroep van Karin de Visser heeft ontdekt dat een bepaald type imuuncellen, de zogenaamde neutrofielen, een rol spelen in het proces van uitzaaiing van borstkanker. Hiervoor is een speciaal muismodel ontwikkeld waarmee het uitzaaiingsproces in de mens nauwkeurig wordt nagebootst.

Het geld zal besteed worden aan verder onderzoek naar hoe neutrofielen het uitzaaien van borstkanker bevorderen en hoe deze cellen worden geactiveerd. Daarnaast zal onderzocht worden hoe deze neutrofielen geremd kunnen worden, om uitzaaiingen te behandelen.

 

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen