UMCG biedt nieuwe therapievorm tegen ernstige depressie

klok 24 uurHet UMCG biedt voor mensen met een ernstige vorm van depressie een nieuwe behandeling. Deze bestaat uit een intensief programma van 14 dagen, waarin een combinatie van slaaponthouding, lichttherapie en medicatie wordt gegeven. Het UMCG biedt als eerste in Nederland die deze intensieve vorm van behandeling aan. Internationale studies tonen aan dat deze combinatie een depressie in veel gevallen effectief en snel verhelpt.

De therapie bestaat uit 14 dagen behandeling. Gedurende twee weken zijn de patiënten op de afdeling psychiatrie van het UMCG opgenomen. Op zondag komen de patiënten binnen, waarna ze meteen een nacht wakker worden gehouden. De nacht erop mogen ze slapen, maar de nacht daarna weer niet. „Na waken volgt slapen. In de eerste week krijgt de patiënt in totaal drie nachten slaaponthouding. Dat doen we om de biologische klok van de patiënten weer ’normaal’ te krijgen,” licht psycholoog Ybe Meesters toe. Ook krijgen de patiënten van maandag tot en met vrijdag tussen 06.30 en 07.00 uur lichttherapie. Daarnaast krijgen ze hun medicatie. Overdag blijven ze actief en gaan niet slapen.

De afzonderlijke delen van de behandeling -slaaponthouding , lichttherapie en medicatie- zijn niet nieuw. Maar de combinatie, chronotherapie genaamd, is dat in Nederland wel. Meesters heeft met psychiaters Rixt Riemersma-van der Lek en Benno Haarman dit programma opgezet en zij onderzoeken de effecten van deze behandeling. De therapie is bestemd voor mensen die met alleen praten en medicatie niet uit hun zware depressie komen. Zij lopen vaak sociaal en maatschappelijk vast door hun depressie. Voorwaarde om deel te nemen is wel dat ze geen oogklachten hebben en niet psychotisch zijn.

Het onthouden van slaap is een therapievorm die in de jaren zeventig in ons land met succes toegepast. Deze therapie verdween langzaam weer omdat het slechts een kortdurend effect gaf. In Italië is het echter succesvol toegepast nadat bleek dat in combinatie met lichttherapie en medicatie het positieve effect blijft bestaan.

De eerste resultaten lijken veelbelovend. Bij een man behandeld met chronotherapie waarbij diverse ander vormen van behandeling geen resultaat hadden opgeleverd. Binnen een week waren de depressieve klachten verdwenen en twee weken na de behandeling was dit nog steeds het geval.

 

 

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen