Aantal vuurwerkslachtoffers stijgt nog elk jaar

0
844

Medisch specialisten pleiten voor betere voorlichting en strengere regels
Ondanks jarenlange voorlichtingscampagnes worden de gevaren van vuurwerk en de gevolgen van vuurwerkletsel nog altijd zwaar onderschat. De verenigingen van medisch specialisten voor oogartsen, plastisch chirurgen en handchirurgen (het NOG, de NVPC en NVvH) waarschuwen aan de vooravond van Oud en Nieuw gezamenlijk voor het verkeerd gebruik van vuurwerk en illegaal vuurwerk, dat niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Al vanaf medio november worden slachtoffers van vuurwerk met zeer ernstig letsel, zoals zwaar oogletsel of handamputaties, binnengebracht bij ziekenhuizen. Steeds vaker gaat het om minderjarigen. Naast hoge medische kosten en vaak jarenlange behandelingen, betekent dit ook grote maatschappelijke schade zoals arbeidsongeschiktheid. Vanwege de ernstige gevolgen en het toenemend aantal slachtoffers pleiten de verenigingen bij de politiek voor strengere regels rond het gebruik van consumentenvuurwerk en intensievere voorlichting aan met name kinderen.

vuurwerkletsel-1Gratis vuurwerkbrillen, lonten, grotere etiketten met gebruiksaanwijzingen; de vuurwerkbranche doet er veel aan om het imago van vuurwerk te verbeteren. Tegelijkertijd is het consumentenvuurwerk de afgelopen jaren zwaarder en heftiger geworden in Nederland. Zo werd bijvoorbeeld vorig jaar de maximale dosis kruit per pijp verhoogd van 15 naar 25 gram en dit jaar is de diameter van kruitpijpen verruimd van 20 naar 25 millimeter. Ook de import van illegaal vuurwerk neemt nog steeds toe, zeker nu het makkelijker is dit per postpakket in het buitenland te bestellen. Samen met zelf gefabriceerde vuurwerkbommen, zorgt dit er voor dat de ernst van vuurwerkletsels blijft toenemen.

Kinderen
Ieder jaar worden velen het slachtoffer van vuurwerk, vooral kinderen en omstanders. Vaak gaat het om ernstig letsel, dat niet meer te herstellen is. Vuurwerk kan in zeer korte tijd een leven veranderen. Rond de jaarwisseling van vorig jaar waren meer vuurwerkslachtoffers te betreuren dan in het jaar daarvoor. Het gaat daarbij met name om handletsels, zware verwondingen in het gelaat, aan de ogen en brandwonden. Zo bleek uit onderzoek van de NVPC dat vorig jaar bij de jaarwisseling onder andere 5 totale handamputaties (waaronder bij een jongen van 11) en vele gedeeltelijke amputaties noodzakelijk waren. Oogartsen meldden toen 264 patiënten met oogletsel, waarvan 101 met blijvend letsel, 25 blinde ogen en 8 werden operatief verwijderd. Handletsels komen voornamelijk voor bij mensen die zelf vuurwerk aansteken. Slachtoffers van oogletsel zijn in de helft van het aantal gevallen omstanders. De meeste vuurwerkslachtoffers zijn man en bijna de helft van hen is minderjarig (circa 45 procent). Een ander opvallend cijfer uit onderzoeken van vorig jaar is dat de meerderheid van de slachtoffers, voornamelijk met handletsel, illegaal vuurwerk afstak.
Betere voorlichting

De drie verenigingen blijven zich hard maken voor betere voorlichting, zeker sinds de Rijksoverheid is gestopt met haar vuurwerkcampagne. Plastisch chirurg Van de Kar: “Vooral kinderen zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s van vuurwerk. De ontploffing zelf is in een paar seconden gebeurd. De nasleep is helaas zeer langdurig met lange trajecten van oefentherapie, meerdere operaties en bijvoorbeeld chronische pijn. De patiënten met gelaatsletsel en brandwonden aan handen of gelaat houden ook vaak blijvend ontsierende littekens over aan vuurwerkletsels. Het duurt soms jaren voor iemand weer zo goed mogelijk is hersteld, met altijd blijvende schadelijke gevolgen.”
Foto’s handletsel door vuurwerk

Vorig artikelAnalyse van darmgas op veiling Serious Request
Volgend artikelBeste werking polypil in de avond
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.