Nieuwe werkwijze Atal-Medial en Zorgbalans verbetert trombosezorg

Zorgbalans - stollingswaarde met een vingerprik, middelgrootSinds begin november 2013 werkt Atal-Medial nauw samen met Zorgbalans waarbij het concept Near Patient Testing (NPT) is gei?ntroduceerd. NPT in de trombosezorg is een nieuwe werkwijze, waarbij met een eenvoudige vingerprik de thuiszorg- medewerker van Zorgbalans de stollingswaarde van de patiënt meet.

Van een buisje naar één druppel bloed
Waar normaal een medewerker van de trombosedienst op vaste momenten een buisje bloed moet afnemen uit de arm van de patie?nt, is het met de introductie van Near Patiënt Testing met slechts een eenvoudige vingerprik mogelijk de stollingswaarde van de patie?nt te meten. Deze zogeheten INR-uitslag wordt digitaal doorgegeven aan de trombosedienst, de gegevens verwerkt, een doseeradvies verstrekt waarna de verzorgende de medicatie uitgeeft. Een zorgvuldige en efficiënte werkwijze.

Win-win situatie voor zowel zorginstellingen als de patiënt
De patiënt ervaart meerdere voordelen: een vingerprik (één druppeltje bloed) wordt als minder belastend ervaren dan bloedafname middels een naald (een buisje bloed). Tevens wordt de patiënt geprikt door de
thuiszorgmedewerker: een vertrouwd gezicht!

“Ideaal”, aldus e?e?n van de patiënten, “ik hoef nu niet meer een ochtend te wachten”.
Ook Zorgbalans ervaart de voordelen van NPT: de medewerkers worden nauw betrokken bij de behandeling en het welzijn van de patie?nt en de communicatie verbetert door korte lijnen.

Uit onafhankelijk onderzoek is tevens gebleken dat de behandelresultaten verbeteren en er minder complicaties optreden.

Continuering samenwerking
De pilot loopt medio december ten einde en zowel Zorgbalans als Atal Medial zijn zeer tevreden over de samenwerking en het verloop van de pilot.
“Hiermee komt Atal-Medial tegemoet aan een vraag vanuit zorginstellingen en zijn we klaar voor de toekomst.” zegt Annemiek Hesselink manager Trombosezorg bij Atal-Medial.

Dit wordt beaamd door Ineke van Leeuwen, teammanager bij Zorgbalans; “Zorgbalans zet in op een verdere uitrol van NPT. In 2014 zetten we dit verder door binnen de thuiszorgteams.”

Over Zorgbalans
Zorgbalans is een zorgdienstverlener met zorgwoningen, woonzorgcentra, thuiszorg en ontmoetingscentra in de regio Kennemerland en Zuid-Holland Noord. Wij helpen oudere mensen met een zorgbehoefte zo lang mogelijk zelfstandig en op eigen wijze vorm en inhoud te geven aan hun leven. Met bijna 3000 professionele medewerkers bieden wij tijdelijke en langdurige verpleging, verzorging, begeleiding en behandeling thuis en in onze woonzorglocaties. Lees meer op: www.zorgbalans.nl en www.werkenbijzorgbalans.nl.