BTKzorg in actie tegen ondervoeding ouderen

eten bord voeding ondervoedingThuiszorgorganisatie gaat samenwerking aan met Food Connect
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één op de tien thuiswonende 65-plussers  ondervoed is. Van de ouderen die thuiszorg ontvangen, krijgt ruim 35 procent te weinig binnen. BTKzorg gaat daar wat aan doen. De Twentse thuiszorgorganisatie met vestigingen en cliënten in de hele regio is onder meer daarom een samenwerkingsverband aangegaan met Food Connect in Almelo. Dit bedrijf levert gezonde verse maaltijden thuis af.

BTKzorg en Food Connect hebben de afgelopen tijd veel tijd en energie gestoken in het opzetten van een vernieuwde, gezonde maaltijdservice. Kenmerk hiervan is dat alle maaltijden vers worden bereid. “We hopen hiermee te bereiken dat de mensen zo veel als maar mogelijk is gezond eten en daarmee de nodige vitamines binnen krijgen”, zegt Marloes Ottenhof, manager thuiszorg bij BTKzorg. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat ondervoeding vaak voorkomt bij ouderen die thuiszorg ontvangen. Dat blijkt in de praktijk een kwetsbare groep te zijn; vaak zijn ze chronisch ziek of ze hebben psychische problemen waardoor ze te weinig eten.

BTKzorg trekt zich dat aan. Vandaar ook de samenwerking met Food Connect. “Bovendien gaan onze medewerkenden nog meer dan voorheen controleren of de cliënten wel genoeg eten tot zich nemen”, aldus Ottenhof. Reden voor ondervoeding van ouderen is vaak een depressie of rouwverwerking. Maar ze kunnen ook pijn hebben vanwege een slechtzittend kunstgebit. Ondervoeding is niet alleen bij thuiswonende ouderen een probleem. In ziekenhuizen en verpleeghuizen is het percentage ondervoede ouderen nog hoger dan thuis.

Gezond, goed en genieten: deze drie begrippen staan centraal in de vernieuwde maaltijdservice die BTKzorg in samenwerking met Food Connect heeft opgezet. Uitgangspunt hierbij is dat goede en gezonde voeding het geluksgevoel stimuleert. Daarom is het nu ook mogelijk verse boodschappen te bestellen en thuis te laten bezorgen. Een oudere wordt als ondervoed beschouwd als hij of zij in het afgelopen half jaar meer dan vier kilo is afgevallen,vermoeidheidsklachten heeft gekregen of een afname van het hongergevoel heeft gemerkt.Ook ouderen met overgewicht kunnen ondervoed zijn.

Over BTKzorg
BTKzorg is een snelgroeiende thuiszorgorganisatie die sinds 2006 actief is in de regionale zorgwereld. De organisatie heeft vestigingen in Hengelo, Enschede, Oldenzaal, Delden, Borne en Ootmarsum.  Uitgangspunt is dat zorg op maat wordt geleverd, toegesneden op iedereen. BTKzorg stoelt op drie poten: verpleging & verzorging, huishoudelijke zorg en kraamzorg. De ambitie is om de cliënten zodanige zorg te leveren dat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De slogan van BTKzorg is: Thuiszorg vanuit het hart. Dit zegt alles over de intentie en betrokkenheid van zorgverlener en organisatie bij de cliënt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen