Combinatie van polyfenolen heeft gunstig effect bij overgewicht

Inname van resveratrol en EGCG draagt mogelijk bij aan gewichtsverlies en verlaagd diabetesrisico 
Energieverbruik kan worden gestimuleerd door gecombineerde inname van een tweetal plantaardige stoffen, resveratrol en EGCG (epigallocathecinegallaat), met mogelijk gewichtsverlies tot gevolg. Binnen drie dagen nam het gemiddelde energieverbruik in rust van vrijwilligers met overgewicht toe tot maximaal 75 kilocalorieën per dag. Uiteindelijk kan dat een gunstige effect hebben op het risico voor hart- en vaatziekten en diabetes. De onderzoekers van Maastricht UMC+ publiceren hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Obesity.

polyfenolenPolyfenolen zijn plantaardige stoffen die van nature veel voorkomen in onder andere druiven, bessen, thee en olijfolie. Met name in vruchtenschillen is het gehalte ervan hoog. Van polyfenolen wordt verondersteld dat ze ontstekingsremmend werken en beschermen tegen kanker. Resveratrol en epigallocathecinegallaat (EGCG) zijn eveneens twee polyfenolen, die in combinatie een gunstige werking hebben op het energieverbruik, zowel direct na de maaltijd als tijdens het dieet.

Supplementen
Aan het onderzoek deden achttien vrijwilligers mee die te kampen hebben met overgewicht. Aan hen werd gevraagd om zich een aantal dagen te houden aan een vastgesteld voedingspatroon, al dan niet aangevuld met supplementen van resveratrol en EGCG. In tegenstelling tot de controlegroep bleek het effect van de supplementen al na drie dagen meetbaar te zijn. Zo was het verschil in energieverbruik in rust ongeveer 75 kilocalorieën per dag. Het verhoogde energieverbruik werd zowel waargenomen direct na de maaltijd als na een korte vastenperiode. Ook bleek het vermogen om de vet en koolhydraat verbranding te reguleren na het eten verbetert, met name bij mannen. Dit staat mogelijk in verband met een betere werking van het hormoon insuline.

Gewichtsverlies
“Als je ervan uit zou gaan dat het effect ook op lange termijn werkzaam blijft, dan kan dat resulteren in bijna 3,5 kilo gewichtsafname in zes maanden,” zegt prof. dr. Ellen Blaak, hoogleraar fysiologie van het vetmetabolisme. “Dat zou tevens een gunstig effect hebben op diabetes en hart en vaatziekten. Uit studies blijkt bijvoorbeeld dat iedere kilogram gewichtsafname het risico op diabetes met 16 procent verminderd. Ook een betere regulering van de koolhydraat- en vetverbranding kan gunstig zijn in de preventie van diabetes.Vanzelfsprekend is aanvullend onderzoek nodig om te toetsen of de gunstige effecten van resveratrol en EGCG ook op lange termijn houdbaar blijven”.

Bron: MUMC+

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen