Kennis over darmkanker kan levens redden

Maag Lever Darm Stichting lanceert MLDS Academie
In 2014 start in Nederland het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit is de directe aanleiding voor de lancering van MLDS Academie: gratis online publiekscolleges over darmkanker. Vanaf vandaag worden in zes uitzendingen vragen beantwoord zoals: ‘Hoe ontstaat darmkanker en wat kan ik er aan doen? En wat houdt het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker in?’. Elke week vertelt een expert over darmkanker op www.mldsacademie.nl. De MLDS Academie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting.


Waarom colleges over darmkanker?

Dagelijks krijgen 35 mensen de diagnose darmkanker te horen. 5.000 mensen overlijden jaarlijks aan deze ernstige ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld. Als je er vroeg bij bent, zijn de vooruitzichten en behandelmogelijkheden beter. Daarom is de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) nauw betrokken bij de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Maar er is meer nodig om darmkanker te stoppen. Meer wetenschappelijk onderzoek naar vroege opsporing en betere behandeling. En meer bewustwording van de alarmsignalen. De MLDS heeft de MLDS Academie ontwikkeld om Nederlanders meer te vertellen over darmkanker en op laagdrempelige wijze te laten zien wat met wetenschappelijk onderzoek op het gebied van darmkanker is bereikt. Hoe meer kennis Nederlanders hebben over darmkanker, hoe eerder diagnose mogelijk is en daarmee een verhoogde kans op genezing. Want tijdige diagnose redt levens. En daar zet de MLDS zich voor in!


Darmkankerexperts aan het woord
Zes darmkankerexperts verzorgen elk één college van ongeveer 15 minuten die voor iedereen op www.mldsacademie.nl te zien is. De colleges zijn mede mogelijk gemaakt door Norgine, Pentax Medical, Roche, Sanofi en Uniqcare. Vanaf vandaag staat het eerste college ‘Darmkanker in vogelvlucht’ online. Professor Peter Siersema van het UMC Utrecht vertelt in zijn college over het ontstaan van darmkanker.

Daaropvolgende colleges zijn:
9 januari 2014 – ‘Op zoek naar zebra’s’. Als iemand op jonge leeftijd darmkanker krijgt, kan er sprake zijn van een erfelijke aanleg. In dit college legt professor Hoogerbrugge uit wat dat betekent.
16 januari 2014 – ‘Speuren in poep’. In januari 2014 start het bevolkingsonderzoek darmkanker. Professor Kuipers vertelt hier meer over.
23 januari 2014 – ‘Op jacht in de darm’. Professor Dekker vertelt over kijkonderzoek in de darm.
30 januari 2014 – ‘Sleutelen in de machinekamer’. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is er al veel bekend over darmkanker en de behandeling hiervan. Professor Voest praat u bij over gepersonaliseerde behandelingen.
6 februari 2014 – ‘Denk vooruit, kijk achterom!’ Wanneer darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is de ziekte relatief goed te behandelen. Professor Masclee vertelt wat u zelf kunt doen in het voorkomen van darmkanker.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen