Wetenschappelijk bewijs vruchtbaarheidsbehandeling in een praktisch boek voor professionals

0
405

Intra-uteriene inseminatie (IUI) is de meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling ter wereld voor paren met een verminderde vruchtbaarheid. Steeds meer wetenschappelijk bewijs is beschikbaar door grote studies uit binnen- en buitenland over hoe deze behandeling en bij wie deze behandeling het beste toegepast kan worden. Het boek ‘Intra-uterine insemination: Evidence Based Guidelines for Daily Practice’ voor zorgprofessionals beschrijft de laatste wetenschappelijke kennis over deze vruchtbaarheidsbehandeling. Bij iedere uitspraak en bij ieder advies worden de wetenschappelijke waarden hiervan weergegeven. Het boek is samengesteld en deels geschreven door Ben Cohlen, gynaecoloog bij Isala te Zwolle en zijn Vlaamse collega Willem Ombelet, werkzaam in het Sint Jansziekenhuis te Genk

_DSC7312Duidelijke richtlijnen
Een overzichtelijk boek over alle aspecten van de IUI-behandeling was tot vandaag de dag niet beschikbaar. Het biedt de zorgprofessional duidelijke richtlijnen voor deze vruchtbaarheidsbehandeling gebruik makend van de best beschikbare studies en bewijsvoering. Zo eindigt elke hoofdstuk met 2 overzichtelijke tabellen, waarin de zwaarte van het advies wordt gewogen, het zogeheten ‘level of evidence’. Een voorbeeld hiervan is dat na elke inseminatie een patiënt 15 minuten moet blijven liggen.

 

Fouten voorkomen
Cohlen en Ombelet merken dat steeds meer mensen met een onvervulde kinderwens zich richten tot een fertiliteitscentrum. Mensen uit Azië, Rusland, Zuid Amerika en uit ontwikkelingslanden komen steeds vaker naar deze centra. Hieraan wordt extra aandacht geschonken in het boek. De auteurs geven bijvoorbeeld praktische informatie om complicaties te voorkomen zoals infectie, meerlingzwangerschappen of zieke vrouwen.


IUI Gynaecoloog
Intra-uteriene inseminatie, kortweg IUI, is het inbrengen (inseminatie) van opgewerkte zaadcellen in de baarmoeder (intra-uterien). IUI kan de kans op een zwangerschap verhogen, doordat op het juiste moment in de cyclus de meest beweeglijke zaadcellen dicht bij de vrijgekomen eicel worden gebracht. Voor deze inseminatietechniek komen onder andere paren in aanmerking waarbij sprake is van verminderde zaadkwaliteit maar wel in ieder geval meer dan 1 miljoen beweeglijke zaadcellen bij het spermaonderzoek zijn aangetroffen.