Mogelijk nieuwe RA-behandelingen door genonderzoek

Array

reumaOnlangs publiceerde het toonaangevende tijdschrift Nature over dit onderzoek, waarbij ook vijf Nederlandse onderzoekscentra betrokken waren. Door het onderzoek is meer duidelijk geworden over het ontstaan van RA en over de exacte werking van een aantal bekende reumamedicijnen. Bij het  onderzoek zijn bijna 30.000 RA-patienten en ruim 70.000 gezonde mensen uit Europa en Azie betrokken.

Drie bestaande medicijnen kunnen RA mogelijk bestrijden
Met de 42 nieuwe genen komt het totaal van bekende reumagenen op 101. Van deze 101 genen wijzen de onderzoekers er 98 aan die het doelwit zijn van al bekende therapieen tegen reuma. Daarnaast vonden ze een aantal genen waar medicijnen op aanslaan die momenteel niet gebruikt worden voor de  behandeling van reuma, maar voor bijvoorbeeld borstkanker. Het grote voordeel is dat deze medicijnen al zijn toegelaten op de markt en dus relatief snel beschikbaar zijn.

Tijd nodig om medicijnen te testen voor RA
Drs. Ingrid Lether, manager Onderzoek en Innovatie van het Reumafonds over de ontdekking: ‘Het feit dat deze medicijnen op de markt zijn, maakt dat de stap naar het testen van de medicijnen voor de behandeling van RA sneller gemaakt kan worden. Maar, voordat ze op de markt komen, moeten alle  stappen van het testen eerst doorlopen worden. Pas dan kunnen farmaceutische bedrijven de goedkeuring van overheden krijgen om deze medicijnen in te zetten voor reumatoide artritis.’

Grote Nederlandse bijdrage aan het onderzoek
Aan het onderzoek is bijgedragen door 8 Nederlandse onderzoeksgroepen. Die zijn verbonden aan het Radboudumc in Nijmegen, Universiteit Twente in Enschede, UMC Groningen, het AMC Amsterdam en het LUMC in Leiden. Daarnaast waren er 64 onderzoeksgroepen van over de hele wereld bij het onderzoek  betrokken. Door deze internationale samenwerking was het mogelijk om grote hoeveelheden genetische data te analyseren. Door de combinatie met al aanwezige kennis konden de onderzoekers zonder aanvullend laboratoriumonderzoek de nieuwe mogelijkheden voor medicijnen tegen reuma identificeren.

Bronnen: Nieuwsbank.nl/de bovengenoemde Nederlandse universitaire medische centra, Nature

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen