Vijf jaar state of the art behandeling hartklachten Jeroen Bosch Ziekenhuis

dotterbehandeling1-200x152Na vijf jaar dotterbehandelingen blikt de afdeling Cardiologie van het JBZ terug op een resultaat dat er mag wezen. Het specialistisch team van deze afdeling heeft inmiddels een kleine 4.000 patiënten in de acute fase van het hartinfarct of met een geplande behandeling weten te dotteren. Daarmee zit het Jeroen Bosch Ziekenhuis ruim boven de door de beroepsgroep gestelde minimumnorm om kwalitatief goede zorg te kunnen leveren.

Een dotterbehandeling is een ingreep waarbij met een dunne draad, met aan het eind een ballonnetje, een vernauwing in de kransslagader wordt opgeheven. In veel gevallen wordt er een klein ‘kooitje’ achtergelaten (Stent) die het bloedvat openhoudt. Dat vraagt uiterst nauwkeurig vakwerk waarbij gebruik gemaakt wordt van zeer geavanceerde apparatuur. Deze zorg kan uiteraard alleen maar geboden worden door speciaal daarvoor gekwalificeerd en ervaren team van cardiologen, laboranten en verpleegkundigen.

Voor Den Bosch en omgeving een enorme verbetering van de cardiologische zorg. Tot vijf jaar geleden waren de patiënten genoodzaakt om naar Utrecht of Eindhoven uit te wijken voor deze behandeling. Het hart is een spier die een levenlang ongeveer 3 miljard keer samentrekt, en dus in optimale conditie moet verkeren. In het JBZ wordt door een snelle dotterbehandeling tijdens een hartinfarct veel spierweefsel gered. Hoe sneller je kunt Dotteren, hoe beter de uitkomst voor de patiënt!

Het dottercentrum van het JBZ heeft een uitstekende samenwerkingsrelatie met het Bernhoven Ziekenhuis te Uden, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Daardoor kunnen patiënten snel behandeld en eventueel doorverwezen worden. Deze topklinische zorg biedt de patiënt het meest optimale rendement in de behandeling van een (acute) vernauwing van de kransslagaderen.

De dottercardiologen van het JBZ hebben hun kennis de afgelopen jaren op meerdere internationale podia gedeeld. Zij hebben hiermee een bijdrage geleverd aan de internationale ontwikkeling van dit specialisme.