Hartstichting investeert 4,6 miljoen in hart- en vaatonderzoek

Array

hartstilstandVandaag reikt de Hartstichting aan zeventien talentvolle wetenschappers een beurs- de zogenaamde Dekkerbeurs- uit om de behandeling van onder meer hartstilstand, hartfalen en hartinfarct verder te verbeteren. Met deze beurzen is een bedrag gemoeid van in totaal ruim 4,6 miljoen euro.

De zeventien cardiologen, radiologen en andere wetenschappers zullen de komende jaren antwoord zoeken op vragen als:

· Hebben kinderen die als baby veel zogenoemde ‘visvetten’ binnenkregen een lagere bloeddruk dan kinderen met weinig van die vetten in hun babymelk?

· Onderzoeker: dr. ir. Lenie van Rossem, Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Wie op jonge leeftijd een hoge bloeddruk heeft, houdt meestal zijn hele leven een verhoogde bloeddruk. Lenie van Rossem onderzoekt of er een verband is tussen visvetten in babymelk en de bloeddruk. Als dit zo is, kun je daarmee mogelijk op jonge leeftijd het levenslange risico op hart- en vaatziekten verkleinen.

· Krijgen in de toekomst alle patiënten na het dotteren een stent die na herstel van het bloedvat vanzelf weer oplost, en daarna het lichaam verlaat via de urine en adem?

· Onderzoeker: dr. Paul Knaapen, VU medisch centrum.

Cardiologen kunnen al oplosbare stents gebruiken, maar toch doen ze dat nog niet op grote schaal. Het is namelijk nog niet zeker hoe de doorbloeding van de hartspier op langere termijn is met deze stents. Met deze beurs onderzoekt Paul Knaapen hoe de doorbloeding van het bloedvat met de oplosbare stent is na 3 jaar, en vergelijkt die met de huidige stents van metaal.

· Waardoor overlijdt de ene persoon op jonge leeftijd plotseling aan een hartstilstand, terwijl een familielid met hetzelfde afwijkende gen nooit ergens last van krijgt?

· Onderzoeker: dr. Ahmad Amin, Academisch Medisch Centrum Amsterdam.

De afgelopen jaren zijn wel honderd mutaties gevonden die het hartritme zo kunnen ontregelen, dat iemand plotseling overlijdt aan een hartstilstand. Maar lang niet iedereen met zo’n mutatie krijgt er last van. Artsen kunnen families waarin zo’n gevaarlijke mutatie voorkomt nu eigenlijk niet goed adviseren. Moet iedereen preventief een ICD krijgen, een implanteerbare defibrillator die een schok geeft als het hartritme ontregeld raakt? Ahmad Amin onderzoekt of het zogenoemde ‘afval DNA’, dat tussen de genen in ligt, meer kan vertellen over iemands persoonlijke risico op een hartstilstand.

De winnende wetenschappers hebben een strenge selectie doorstaan. Ze zijn als beste naar voren gekomen uit 132 onderzoeksvoorstellen die de Hartstichting heeft ontvangen.

Hartstichting en onderzoek
Er zijn nu 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Aan hart- en vaatziekten overlijden per dag ruim 100 mensen en dagelijks komen 1.000 mensen met hart- en vaatziekten in het ziekenhuis terecht. Het blijft, ondanks alle medische vooruitgang, hard nodig te investeren in het voorkomen, behandelen en daadwerkelijk genezen van hart- en vaatziekten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen