Subsidie voor onderzoek naar verband leverziekte en aderverkalking

aderverkalking01_500Maastricht UMC+ onderzoeker Kristiaan Wouters heeft een Dekkerbeurs van de Nederlandse Hartstichting ontvangen voor onderzoek naar het verband tussen leverontsteking bij mensen met overgewicht en slagaderverkalking. Met de 355.000 euro die daarmee gepaard gaat hoopt Wouters een beter begrip te kunnen krijgen van de samenhang tussen de twee aandoeningen.

Ongeveer de helft van alle mensen met obesitas krijgt te maken met een zogeheten ‘vette’ lever. De kans op een leverontsteking neemt daarmee aanzienlijk toe. Meestal komen deze patiënten echter niet te overlijden aan deze leveraandoening, maar aan hart- en vaatziekten. Het risico op hart- en vaataandoeningen neemt bij deze mensen in de loop der jaren namelijk eveneens toe. Wat daar het precieze mechanisme van is, dat is tot op heden echter nog niet geheel duidelijk. Wouters hoopt met de Dekkerbeurs een bijdrage te kunnen leveren aan een dieper inzicht in dit verband.

Cruciaal verband
Het is al langer bekend dat zogenoemde versuikerde eiwitten zich ophopen in de lever. Deze eiwitten zorgen eveneens voor slagaderverkalking en voor het stijver worden van bloedvaten. Beide processen spelen een belangrijke rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten. “Versuikerde eiwitten binden aan een bepaald type receptor, RAGE genoemd,” licht Wouters toe. “Met de toegekende subsidie hopen we experimenteel bewijs te kunnen leveren dat deze receptor eveneens betrokken is bij het ontwikkelen van slagaderverkalking en –verstijving, en het cruciale verband te kunnen aantonen tussen de vette leverziekte en het ontstaan van hart- en vaatziekten. In de toekomst kunnen we dan mogelijk ook RAGE aangrijpen voor potentiële therapie om zodoende het proces van slagaderverkalking –en verstijving af te remmen bij obesitaspatiënten.”

Kristiaan Wouters is één van de zeventien onderzoekers die een junior Dekkerbeurs heeft ontvangen van de Nederlandse Hartstichting. Voor meer informatie zie de website van de Nederlandse Hartstichting.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen