VUmc zet het nanomes in tumoren alvleesklier

Array

nanotechnologieOnderzoekers van VU medisch centrum gaan patiënten met een niet-opereerbare tumor in de alvleesklier behandelen met een zogeheten NanoKnife. Korte, felle stroomstootjes maken de celwand van de tumorcel kapot, waarna deze afsterft. Doel van het project PANFIRE is om te testen hoe veilig en effectief de methode is. Het VUmc-project wordt ondersteund door een subsidie van 55.000 euro van de stichting Nationaal Fonds tegen Kanker.

In de PANFIRE-studie (PAncreatic Neoplasms Feasibility of IRreversible Electroporation) gaan de onderzoekers niet-uitgezaaide, maar lokaal uitgebreide, niet chirurgisch verwijderbare tumoren in de alvleesklier behandelen. Hiervoor gebruiken ze een innovatieve techniek, NanoKnife.

Hierbij worden enkele lange naalden in de tumor ingebracht, de elektroden, waarover vervolgens 90 zeer korte (90 microseconden) pulsen met een elektrische spanning tot 3000 volt worden gegeven. Door deze stroomstoten ontstaan kleine gaatjes in de wanden van de tumorcellen, waarna de cellen afsterven en door het lichaam worden opgeruimd. Het grote voordeel van deze techniek is dat het gezonde weefsel rond de tumor gespaard blijft. VUmc heeft al enige tijd ervaring met deze nieuwe beeldgestuurde behandelingsvorm voor alvleesklier-, lever- en andere tumoren.

Voeding

Omdat de alvleesklier een centrale rol speelt in de spijsvertering werken de interventieradiologen van VUmc in het PANFIRE-project  samen met collega’s van de afdeling voeding en diëtetiek van VUmc. Die gaan nauwgezet kijken naar het effect van een behandeling met het NanoKnife op de algehele conditie, lichaamsgewicht, voedingstoestand en voedselabsorptievermogen van de darmen. Met name dit laatste is een speerpunt van de stichting Nationaal Fonds tegen Kanker (NFtK), die met name onderzoek ondersteunt naar zogenaamde complementaire (aanvullende) behandelingen zoals voeding, beweging, psychosociale begeleiding en andere aanvullende methoden. ‘Zo’n geïntegreerde aanpak zal volgens ons de overlevingskansen en de kwaliteit van leven van kankerpatiënten sterk verbeteren’, zegt directeur Lon Claassen van de stichting.

Het NanoKnife lijkt een veelbelovende techniek voor alvleeskliertumoren die niet te opereren zijn. Maar voordat de techniek breed voor patiënten beschikbaar komt, moeten eerst de veiligheid en effectiviteit afdoende zijn aangetoond.
Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen