Snelle zorg in Meander bij afwijkend uitstrijkje

snelheid-300x200Vrouwen die een afwijkend uitstrijkje hebben kunnen direct terecht op een speciaal spreekuur in Meander Medisch Centrum. Deze vrouwen hebben binnen twee weken  zekerheid en zijn, indien nodig, dan ook behandeld. Een afwijkend uitstrijkje kan wijzen op een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Geen wachtlijst
Het spreekuur en de behandeling in Meander zijn logistiek optimaal op elkaar afgestemd. Daardoor is er geen wachtlijst. Na verwijzing door de huisarts volgt een intake met de verpleegkundig specialist. Deze neemt  uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden.

Verpleegkundig specialist Ankie Krol: “Veel vrouwen zijn geschrokken van de uitslag. Vaak zijn ze ook bang dat ze kanker hebben en hebben ze vragen over het verband tussen  HPV, het Humaan Papilloma Virus, en het afwijkende uitstrijkje.  We nemen de tijd om alles duidelijk uit te leggen en geven informatie mee zodat de vrouwen goed geïnformeerd en meer gerustgesteld naar huis gaan.”

Een week na de intake komt de vrouw bij de gynaecoloog voor een onderzoek  van de baarmoederhals (colposcopie). Als dat nodig is wordt daarbij een klein stukje weefsel verwijderd (biopsie). Een dag later is de uitslag van het weefselonderzoek bekend. Als behandeling nodig is, kan de patiënte al na twee dagen terecht . De eerste maandag na de ingreep is ook hiervan  de uitslag bekend.

Gynaecoloog dr. Jitze Duk: “Juist in deze Europese Baarmoederhalskanker Preventie Week (19-25 januari) is het belangrijk aandacht te vragen voor het belang van vroegtijdige ontdekking van afwijkingen. Hierbij is onze samenwerking met de huisartsen volgens vaste werkafspraken van groot belang.  In Meander is de patiënte  in feite in één week onderzocht en behandeld. Dit tempo is belangrijk, want een vrouw met een afwijkend uitstrijkje wil snel duidelijkheid hebben over haar situatie. Inmiddels hebben we sinds 2000 in Meander  2.500 vrouwen op deze manier behandeld en de resultaten zijn uitstekend. Patiënten komen van ver buiten de regio naar ons toe.”

Over Meander Medisch Centrum
Meander Medisch Centrum heeft de ambitie om elke dag de beste zorg te leveren. Iedere patiënt kan rekenen op klantvriendelijke, deskundige en betrouwbare zorg. Meander Medisch Centrum is een topklinisch ziekenhuis, heeft medische opleidingen voor veel specialismen in huis en verricht veel wetenschappelijk onderzoek. De zorg in Meander is hooggespecialiseerd en gebaseerd op de nieuwste medische inzichten.