Delfts condoom wint prestigieuze iF Design Award

0
384
Wingman Condoms b.v. uit Delft heeft de iF Product Design Award 2014 gewonnen, een prijs die wordt beschouwd als “de Oscar voor productontwerpen”. Wingman staat daarmee in het zelfde rijtje als Apple, Nokia, Philips en de eveneens Delftse Senz stormparaplu. De internationale faam van Dutch design is daarmee nu voor het eerst tot in de condoombranche doorgedrongen.

De eerste keer dat een condoom wint
De 50 koppige international vakjury kende de prijs aan Wingman toe vanwege o.a. de ontwerpkwaliteit, de mate van innovatie, de veiligheid, universaliteit en met name de gebruikersvriendelijkheid van het product. wm_logo_1A_metBG-01pngHet is voor het eerst in het ruim 60 jarige bestaan van de iF Design Awards, dat een condoom in de prijzen valt. Enerzijds lijkt een condoom ook niet echt een product voor een design prijs. Anderzijds is het toch vreemd dat we al decennia lang accepteren dat het condoom zo’n gebruikersonvriendelijk product is: Het omdoen van een condoom is niet bepaald sexy, vaak gehannes op het verkeerde moment, en het gevoel tijdens de seks is altijd minder. En dan wordt er ook nog eens van je verwacht dat je in het heetst van de strijd je hoofd koel houdt en nauwlettend allerlei instructies opvolgt, zoals het tuitje luchtdicht knijpen, oppassen met nagels en of je hem niet verkeerd om hebt. Amerikaans onderzoek (Sanders et all, 2011) ontvouwde dat in maarliefst 13% van de gevallen alsnog SOA’s of ongewenste zwangerschappen optreden met een condoom, door gebruikersfouten op deze punten, terwijl slechts 2% door fouten in het product zelf worden veroorzaakt. Met andere woorden: de grootste productrisico’s van het condoom worden verlegd naar de gebruiker.

De Wingman als het gebruikersvriendelijke alternatief voor het huidige condoom
De productontwerpers van Wingman bedachten één oplossing voor al die gebruikersproblemen tegelijk: geef het condoom vleugels waarmee je het condoom makkelijk kunt afrollen, zelfs met 1 hand in het donker, zodat je het rubber zelf niet hoeft aan te raken. Want zo’n condoom kun je veel makkelijker en veiliger omdoen en kun je daarom een stuk dunner en zachter maken zodat ook het gevoel natuurlijker is. Een condoom dat doet wat het moet doen maar zodanig dat je er zo min mogelijk van merkt: zowel bij het omdoen als tijdens het vrijen.
Dat dit gelukt is met de Wingman bleek al uit een recent grootschalig gebruikersonderzoek, waarin 78% van de gebruikers en zelfs 89% van de “heavy users” de Wingman als het beste condoom ooit beoordeelde. Aan deze hoogste klantwaardering voegt de iF Product Design Award 2014 nu ook de hoogste vakwaardering toe. Binnenkort wordt bekend of Wingman ook de zogenaamde “Gold” iF award heeft gewonnen, de winnaars van de winnaars zeg maar, wat helemaal de kroon op het werk van de Wingman productontwikkelaars zou zijn.

Wereldwijde patenten en ambities
Thans is de Wingman verkrijgbaar in zowel de eigen webshop op wingmancondoms.com/nl als in zo’n 100 online winkels in 20 landen. De Wingman is als product wereldwijd gepatenteerd en als model beschermd. Ambitie van Wingman is om het condoom 2.0 te worden en een belangrijk aandeel in de wereldmarkt in te gaan nemen onder het motto “safe sex to the next level”. Naast de internationale uitbreiding van de online verkoop-punten wil Wingman dit jaar ook de verkrijgbaarheid in de bekende supermarkt- en drogisterijketens voor de consumenten realiseren. De iF product design award zal zeker bijdragen aan het realiseren van die doelen.

Bron: Wingman Condoms