St. Jude Medical maakt implantatie van ’s werelds eerste draadloze pacemaker met CE-markering in Nederland bekend

Array

St. Jude Medical maakt implantatie van ‘s werelds eerste draadloze pacemaker met CE-markering in Nederland bekend. Implantatie van verwijderbare draadloze pacemaker markeert een mijlpaal in de geschiedenis van pacemakers
St. Jude Medical, Inc. (NYSE: STJ), internationaal leverancier van medische apparatuur, maakt vandaag de eerste implantatie van de draadloze pacemaker Nanostim™ in Nederland bekend, na het verkrijgen van Europese goedkeuring. De implantatie van deze eerste verwijderbare draadloze pacemaker ter wereld werd uitgevoerd door dr. Reinoud Knops in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam nadat de pacemaker in oktober 2013 een CE-markering heeft ontvangen.

De draadloze pacemaker wordt rechtstreeks in het hart geplaatst, zonder de operatief gecreëerde holte, het litteken en de geïsoleerde draden (de ‘leads’) die bij conventionele pacemakers onvermijdelijk zijn. De draadloze pacemaker wordt geplaatst via de dijbeenader, met behulp van een bestuurbare katheter. Deze aanpak is minder invasief dan de traditionele implantatieprocedures. Het apparaat is volledig verwijderbaar en kan tijdens de implantatieprocedure makkelijk worden geherpositioneerd en later indien nodig weer worden weggehaald.


“De patiënten die ik met deze revolutionaire techniek heb kunnen behandelen, hebben veel profijt gehad van het unieke ontwerp van de draadloze pacemaker van Nanostim, en dan met name van het feit dat draden en de operatief gecreëerde holte niet meer nodig zijn,” aldus dr. Knops. “De eerste implantaties van deze miniatuurpacemaker in Nederland hebben aangetoond dat het apparaat vergeleken met conventionele pacemakers een efficiëntere procedure en snellere hersteltijden oplevert. We zijn erg blij dat we deze revolutionaire techniek als eerste ziekenhuis aan Nederlandse patiënten kunnen aanbieden.”

De draadloze pacemaker van Nanostim is meer dan tien keer zo klein als een conventionele pacemaker. De geringe omvang, de afwezigheid van een operatief gecreëerde holte en het ontbreken van een draad, vergroten het patiëntencomfort en doen de kans op complicaties, zoals infectie van de holte en draadbreuk, afnemen. De met een conventionele pacemaker gepaard gaande zichtbare bobbel en het litteken behoren tot het verleden, evenals beperkingen die patiënten krijgen opgelegd om losraken of beschadiging van de draad te voorkomen. Deze technologie stelt de meeste patiënten in staat een actieve levensstijl te blijven volgen en kan zo de kwaliteit van leven verbeteren. De pacemaker wordt ondersteund door de St. Jude Medical Merlin™ Programmer, die ook gebruikt wordt voor het uitlezen en programmeren van de andere pacemakers en implanteerbare cardioverter-defibrillatoren (ICD’s) van het bedrijf.

“De draadloze pacemaker van Nanostim maakt het medici mogelijk pacemakers te plaatsen op minimaal invasieve wijze,” zegt Marlou Janssen-Counotte, vicepresident van St. Jude Medical Nederland. “De eerste implantatie van de draadloze pacemaker van Nanostim in Nederland toont onze commitment aan het investeren in innovatieve producten, die tegemoetkomen aan de zich ontwikkelende behoeften van onze klanten, en de zorg voor de patiënt verbeteren. We kijken ernaar uit deze belangrijke technologie wereldwijd voor artsen en patiënten beschikbaar te maken.”

De eerste resultaten van het LEADLESS-onderzoek – een prospectief multicenteronderzoek zonder controlegroep waarin patiënten met de draadloze pacemaker van Nanostim werden geëvalueerd – werden eerder dit jaar gepresenteerd en toonden aan dat de prestaties van het apparaat vergelijkbaar zijn met die van conventionele pacemakers. De volledige implantatieprocedure nam gemiddeld 28 minuten in beslag. Zelfs met miniaturisatie zal de batterij van het apparaat naar verwachting een gemiddelde levensduur hebben van meer dan 9 jaar bij 100 procent pacing, en meer dan 13 jaar bij 50 procent pacing.

Cardiale pacemakers worden gebruikt bij het behandelen van bradycardie, waarbij de hartslag te laag is. Deze apparaten monitoren het hart en geven een elektrische stimulans wanneer het hart te langzaam slaat, afhankelijk van de specifieke fysiologische eisen van de patiënt. In Nederland dragen meer dan 220.000 mensen een geïmplanteerde pacemaker of ander hartritmestoornisapparaat en elk jaar komen daar 45.000 nieuwe patiënten bij.

De draadloze pacemaker van Nanostim heeft recent een CE-markering ontvangen en is nu in een aantal Europese markten beschikbaar. De draadloze pacemaker van Nanostim is niet te koop in de VS.

Over St. Jude Medical
St. Jude Medical is een internationale fabrikant van medische apparatuur en legt zich toe op het transformeren van de behandeling van een aantal van de duurste epidemische aandoeningen ter wereld. Het bedrijf doet dit door kosteneffectieve medische technologieën te ontwikkelen die de levens van patiënten wereldwijd redden en verbeteren. Het hoofdkantoor van St. Jude Medical is gevestigd in St. Paul, Minnesota, VS. Het bedrijf kent vier belangrijke aandachtsgebieden: hartritmestoornissen, boezemfibrillatie, hart- en vaatziekten en neuromodulatie. Voor meer informatie kunt u terecht op sjm.com of ons volgen op Twitter @SJM_Media.

Bron: St. Jude Medical

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen