Aanzienlijk vaker astma na vroeggeboorte dan gedacht

Array

Wereldwijde studie naar ontwikkeling van astma bij anderhalf miljoen kinderen
Onderzoek bij anderhalf miljoen kinderen toont aan dat baby’s die te vroeg geboren zijn, als kind vaker astma ontwikkelen dan baby’s die op tijd worden geboren. Baby’s die meer dan twee maanden te vroeg werden geboren hadden zelfs drie keer zoveel risico als op tijd geboren kinderen op het ontwikkelen van astma. Kinderarts dr. Jasper Been van Maastricht UMC+ voerde de studie uit in samenwerking met wetenschappers van de universiteit van Edinburgh en Harvard University. De onderzoekers publiceren hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Medicine.

vroeggeboreneAstma is de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Kinderen die te vroeg geboren worden krijgen vaak last van ademhalingsproblemen, omdat hun longen nog niet goed zijn ontwikkeld. Uit de studie bleek dat dat acht procent van de kinderen die tijdig werden geboren astmaklachten hadden ontwikkeld. Uit het onderzoek bleek verder dat maar liefst veertien procent van de te vroeg geboren kinderen op latere leeftijd astmaklachten kregen. Dit verschil is aanzienlijk meer dan aanvankelijk altijd gedacht werd. Tel daar ook nog bij op dat wereldwijde overleving van te vroeg geboren kinderen toeneemt en het wordt duidelijk dat het probleem ook voor de toekomst steeds groter wordt.

Risico
Voor het onderzoek werden gegevens samengevoegd van dertig studies uit zes werelddelen met kinderen die waren geboren sinds de jaren ’90. De meeste studies zijn uitgevoerd in Westerse landen, waarvan drie in Nederland en elf in de rest van Europa. Daaruit bleek dat baby’s die meer dan drie weken voor de uitgerekende datum werden geboren bijna vijftig procent meer risico hadden om astmaklachten te ontwikkelen. Bij kinderen die meer dan twee maanden te vroeg werden geboren was dit risico zelfs drie keer zo hoog als dat van op tijd geboren kinderen. Het risico om astmaklachten te ontwikkelen was vergelijkbaar voor jonge en oudere kinderen. Dat kan er op duiden dat te vroeg geboren kinderen niet over de risico’s heen groeien.

Beter inzicht
“Het is essentieel dat nu beter wordt uitgezocht hoe vroeggeboorte kan leiden tot astma,” zegt Been. “Door aanpassingen in de manier waarop we te vroeg geboren kinderen opvolgen en behandelen, hopen we de risico’s op ademhalingsproblemen, waaronder astma, in de toekomst te kunnen verminderen en wellicht zelfs deels te kunnen voorkomen. Deze wereldwijde studie kan een belangrijke bijdrage leveren om daar een toekomstige richting aan te geven.” Medeauteur van het artikel prof. dr. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde, onderstreept het belang van de bevindingen:  “We zijn al jaren op zoek naar oorzaken van astma bij kinderen. Deze studie levert een waardevolle ondersteuning om het probleem op te helderen.”

Bron: Maastricht UMC+

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen