Fashion on wheels: modieuze en betaalbare kleding voor rolstoelgebruikers

Array

Als je in een rolstoel zit, is goedpassende en comfortabele kleding extra belangrijk. Helaas zijn de keuze en beschikbaarheid zeer beperkt, is de kleding vaak niet erg trendy en meestal duur in de aanschaf. Dat moet anders, vindt de Zonnebloem. Daarom introduceert zij Fashion on wheels. Een initiatief dat draait om modieuze en betaalbare kleding voor mensen met een fysieke beperking. Een eerste activiteit is een ontwerpwedstrijd voor modestudenten van het ROC van Amsterdam. In de maanden februari en maart realiseren zij creaties voor trendy en comfortabele rolstoelmode. Eind april vindt de finale plaats en wordt een winnaar gekozen.

Zo’n 250.000 mensen in Nederland zijn afhankelijk van een elektrische of duwrolstoel. Fashion on wheels heeft als doel om voor hen eigentijdse, betaalbare en tegelijkertijd goed passende mode te ontwerpen. Fashion+on+wheelsjpgStudenten van de Amsterdamse ROC-opleiding Fashion Design gaan in opdracht van de Zonnebloem vanaf eind januari met deze opdracht aan de slag. De winnende ontwerpen worden bekroond met de Fashion on wheels Award. Bovendien streeft de Zonnebloem ernaar om de kleding daadwerkelijk door een derde in productie te laten nemen.

Te functioneel en te duur
“Al onze activiteiten zijn er op gericht dat mensen met een fysieke beperking volwaardig deel kunnen nemen aan de maatschappij en niet in een sociaal isolement terecht komen. Er is momenteel weinig écht modieuze kleding verkrijgbaar, die speciaal ontworpen is voor mensen in een rolstoel”, stelt directeur Noud van Rooij van de Zonnebloem. “We zien dat de kleding vooral is gericht op functionaliteit en onvoldoende aansluit bij het Nederlandse modebeeld. Bovendien hangt er meestal een hoog prijskaartje aan. De Zonnebloem wil dat goed passende én modieuze kleding voor iedereen toegankelijk is.” Zoals voor bijvoorbeeld Veronica, die in een elektrische rolstoel zit: “Aangepaste kleding koop ik nooit, terwijl het wél lekkerder zit als je lichaam niet helemaal recht is. Maar het is nu eenmaal niet echt eigentijds. En dat vind ik toch wel heel erg belangrijk.”

Online en op RTL4
Fashion on wheels start eind januari. Vanaf dan is het project te volgen via onder meer www.fashiononwheels.nl, Facebook en Twitter. In de loop van het voorjaar zal het RTL4-programma Life 4 You, met Carlo Boszhard en Irene Moors, aandacht besteden aan het modeproject. De winnende outfits zullen live in de uitzending geshowd worden.

Over de Zonnebloem en Fashion on wheels
De Zonnebloem is er voor iedereen met een lichamelijke beperking, door ziekte, handicap of ouderdom. Met Fashion on wheels wil de Zonnebloem het Nederlandse publiek laten zien dat ook toegankelijke mode een belangrijk onderwerp is. Omdat ook dit ervoor zorgt dat mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen aan de samenleving. Precies daarom geeft de Zonnebloem nu samen met de opleiding Mode Design van het ROC van Amsterdam invulling aan Fashion on wheels. En wordt gewerkt aan trendy, functionele en goed passende kleding voor mensen met een lichamelijke beperking.

Bron: Nationale Vereniging de Zonnebloem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen