MST Oldenzaal sluit 3 februari 2014 deuren van Acute Zorgpost in dagsituatie

Array

Met het geringe aantal patiënten dat overdag op de Acute Zorgpost (AZP) van MST-locatie Oldenzaal gezien wordt, is het niet langer haalbaar om de kwaliteit van deze zorg te borgen. Daarnaast is de visie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: tweedelijnszorg waar nodig (ziekenhuis en geestelijke gezondheidszorg) en eerstelijnszorg waar het kan (huisarts, apotheek, fysiotherapeut en tandarts). Ook was het profiel van locatie Oldenzaal al gewijzigd in een decentrale poliklinische faciliteit met adequate mogelijkheden voor diagnostiek, onderzoek, poliklinische behandelingen en eerstelijnsvoorzieningen. Om deze redenen is het voor MST niet langer haalbaar de AZP in de dagsituatie te laten bestaan. Besloten is om de AZP met ingang van 3 februari 2014 in de dagsituatie te sluiten.

MST OldenzaalDe AZP in Oldenzaal van MST is een samenwerkingsverband tussen MST en de huisartsen in de regio. In de dagsituatie valt de AZP onder de verantwoordelijkheid van MST; in de avond-, nacht- en weekenduren is het een huisartsenpost, waarbij verpleegkundigen van MST de huisartsen ondersteunen.

Zoals is gebleken, ontvangt MST op de AZP in de dagsituatie gemiddeld acht patiënten per dag. De zorgvraag van deze patiënten betreft voornamelijk acute huisartsenzorg. Ontstaat er een acuut probleem dat vraagt om adequate ziekenhuiszorg, dan wordt de patiënt in een ambulance naar de Spoedeisende Hulp in Enschede gebracht.

Wat betekent de sluiting van de AZP in de dagsituatie voor u?

U zult na 3 februari voor spoedvragen met eerstelijns karakter op werkdagen tijdens kantooruren contact op moeten nemen met uw (waarnemend) huisarts. Buiten kantooruren kunt u de huisartsenpost bellen, telefoon (088) 5 55 11 22. Bij levensbedreigende situaties dient u 112 te bellen.

In de avond-, nacht- en weekenduren verandert er op dit moment niets. Patiënten kunnen tijdens deze uren volgens de huidige werkwijze gebruik blijven maken van de AZP. De AZP blijft dus bestaan, behalve in de dagsituatie. Over de toekomstige organisatie in de avond-, nacht- en weekenduren is MST nog samen met huisartsen en zorgverzekeraar in gesprek.

Bron: Oldenzaal

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen