Weekers treedt af na problemen met toeslagen
ArrayDoor problemen bij de Belastingdienst hebben veel Nederlanders onterecht geen huur- of zorgtoeslag ontvangen. Staatssecretaris Weekers (Financiën), die voor de dienst verantwoordelijk is, treedt daarom af.
Kamer wil dat problemen snel worden opgelost
Mensen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van toeslagen. De problemen met de uitbetaling moeten daarom zo snel mogelijk worden opgelost, betoogt Nijboer (PvdA). Ook Merkies (SP) vraagt om achterstallige toeslagen zo snel mogelijk uit te keren. Geef schrijnende gevallen daarbij voorrang, zegt Klein (50PLUS). De Belastingdienst doet er alles aan om het ongemak van mensen beperkt te houden, benadrukt Weekers. Zo is de capaciteit van de BelastingTelefoon met honderd man uitgebreid. Volgens Neppérus (VVD) en Dijkgraaf (SGP) tonen de problemen met de toeslagen aan dat het systeem te ingewikkeld en te fraudegevoelig is.
Twijfels over optreden van Weekers
In de drukste periode van het jaar heeft de Belastingdienst met te weinig capaciteit een ingewikkelde operatie uitgevoerd. Er is te laat begonnen met het controleren van gegevens, denkt Schouten. CDA’er Omtzigt vindt het onbegrijpelijk dat het nieuwe systeem niet voldoende is getest. Volgens Van Dijck (PVV) is het “een zooi” bij de Belastingdienst en Klein spreekt van mismanagement en overbelasting. De staatssecretaris heeft geen regie, stelt Merkies vast. Maar Neppérus vindt het te verdedigen dat fraudebestrijding tijdelijk leidt tot minder service.
Problemen bij Belastingdienst via media openbaar
Op 5 december ontstond de eerste “procesverstoring” bij de Belastingdienst. Waarom is de Kamer daarvan niet eerder op de hoogte gesteld? Koolmees (D66) en Klaver (GroenLinks) ergeren zich eraan dat ze via de media van de problemen moesten horen. Als de staatssecretaris op de hoogte was, had hij de Kamer moeten informeren, vindt ook Dijkgraaf. Of wist de staatssecretaris niet wat er speelde?, vraagt Klein. De omvang en de impact van de verstoringen was niet gelijk duidelijk, zegt Weekers.
Weekers wil onderzoek naar functioneren Belastingdienst
Eind november heeft de Belastingdienst huurders een brief gestuurd over de huurtoeslag, maar de staatssecretaris erkent dat de informatie “beter en tijdiger” had gemoeten. Hij “voelt het ongemak” van Klaver en Omtzigt dat 15.000 huurders met een tweede brief verkeerd werden geïnformeerd en geen toeslag kregen. Ik zal het uiterste doen om ervoor te zorgen dat mensen op zo kort mogelijke termijn krijgen waar zij recht op hebben, aldus Weekers. Hij kondigt een breed onderzoek aan naar “de massale processen” binnen de Belastingdienst, inclusief de communicatie over resultaten en verstoringen. Beide toezeggingen overtuigen de Kamer niet.