Wereldwijde reorganisatie MSD Onderzoeksafdelingen treft MSD Development Center Oss

Array

440 extra ontslagen bij MSD Oss
MSD kampt wereldwijd met tegenvallende resultaten op het gebied van R&D. Daarom zijn veranderingen noodzakelijk en deze zullen ook het ontwikkelingscentrum van MSD in Oss treffen wat zal leiden tot een afname van ongeveer 440 banen voor eind 2016. Het lokale MSD-management heeft onafhankelijk onderzoek laten doen naar mogelijke alternatieven, maar helaas heeft dit geen mogelijkheid opgeleverd om significant en duurzaam banen te behouden. Voor de medewerkers die hun werk gaan verliezen is er een Sociaal Plan en de voorgenomen reorganisatie is voor advies bij de Ondernemingsraad ingediend.

MSD Oss blijft een belangrijke site met twee unieke productieafdelingen, waarbij Pharmaceutical Operations wereldwijd de belangrijkste MSD-locatie voor hormonale geneesmiddelen wordt en de Biotech-productie grondstoffen voor o.a. baanbrekende kankergeneesmiddelen produceert. Hier werken ruim 1.500 mensen. Daarnaast zal een kleine organisatie van ongeveer 30 personen betrokken blijven bij internationale ontwikkelactiviteiten.

msd-pica1MSD is van plan het onderdeel dat gericht is op de ontwikkeling van geneesmiddelen, het Development Center (DCO) in Oss, te reorganiseren. De afgelopen jaren is er in de wereld van de gezondheidszorg veel veranderd. Daardoor heeft MSD wereldwijd minder nieuwe geneesmiddelen op de markt kunnen brengen, terwijl in dezelfde periode belangrijke geneesmiddelen uit patent zijn gegaan. Om in de toekomst onze innovatieve bijdrage aan de zorg te kunnen blijven leveren, heeft het senior management in de Verenigde Staten afgelopen oktober aangekondigd de wereldwijde onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten (R&D) aan te passen. Deze wereldwijde reorganisatie treft ook het MSD onderzoekscentrum in Oss waar 440 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.

Veranderingen noodzakelijk om toekomstig onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen mogelijk te maken
MSD gaat wereldwijd gerichter onderzoek doen naar nieuwe medicijnen die, nog meer dan nu, onmiskenbaar aantoonbare voordelen voor patiënten zullen opleveren en daarmee een groter verschil in het dagelijks leven van de patiënt kunnen maken. Daarnaast wordt de wereldwijde onderzoeksafdeling ingekrompen waardoor er in verschillende landen, inclusief de Verenigde Staten, arbeidsplaatsen al zijn of nog zullen vervallen. Ook zal er verminderde focus zijn op het zelf ontwikkelen van medicijnen voor de opkomende markten, een speerpunt van het ontwikkelcentrum DCO. Onder andere door strengere overheidsregels in die landen is dit in de praktijk moeilijker gebleken, waardoor deze medicijnen in de toekomst via strategische samenwerking met externe partijen ontwikkeld worden.

Gevolgen voorgenomen organisatieverandering voor MSD Oss
Deze ontwikkelingen zullen vanaf de tweede helft van 2014 tot eind 2016 tot een afname van ongeveer 440 arbeidsplaatsen leiden. Na de voorgenomen reorganisatie zullen er binnen DCO circa 30 personen werkzaam en betrokken blijven bij internationale ontwikkelactiviteiten, naast de overige 1.500 medewerkers bij de  productieafdelingen van MSD in Oss. Voor de medewerkers die hun werk zullen verliezen is er een goed Sociaal Plan dat recent is overeengekomen met de vakorganisaties. Dit Sociaal Plan biedt naast een ontslagvergoeding ook ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan. De voorgenomen reorganisatie is voor advies bij de Ondernemingsraad ingediend. Ook wordt gesproken met de vakorganisaties.

Alternatieven voor onderzoeksafdeling MSD Oss onderzocht
Het Nederlandse MSD management heeft, toen de wereldwijde strategiewijziging bekend werd, onafhankelijk onderzoeksbureau KPMG onderzoek laten doen naar mogelijke alternatieven. Helaas is de conclusie dat er geen reële mogelijkheden zijn voor overdracht van deze bedrijfsonderdelen aan een derde partij waarbij zowel sprake is van significant en duurzaam baanbehoud voor de medewerkers als financiële haalbaarheid voor alle partijen.

Mirjam Mol, bestuursvoorzitter MSD Oss en tevens leider van DCO: “Het raakt mij enorm vandaag deze ingrijpende boodschap aan onze medewerkers te moeten brengen. In 2011 zijn we het Development Center Oss gestart in de volle overtuiging van de kansen die er toen waren voor het werken aan de geneesmiddelen in de pijplijn van MSD en de specifieke ontwikkeling van geneesmiddelen voor Opkomende Markten. Helaas is het steeds moeilijker om een geneesmiddel bij de patiënt te krijgen, wat noodzaakt tot deze ingrijpende wereldwijde reorganisatie, waar ook MSD Oss door wordt geraakt. Met het Nederlandse management team hebben wij intensief gekeken naar mogelijke alternatieven om zo banen te behouden, maar helaas heeft ook onafhankelijk onderzoek uitgewezen dat die mogelijkheden er niet zijn. We voeren constructief overleg met de Ondernemingsraad over dit voornemen en de gevolgen daarvan.”

MSD in Oss
Naast het MSD ontwikkelingscentrum (Development Center Oss) bestaat de locatie van MSD in Oss uit twee productieonderdelen gericht op het hoogwaardig produceren van innovatieve medicijnen. Het onderdeel Pharmaceutical Operations wordt wereldwijd de belangrijkste MSD-locatie voor de productie van hormonale geneesmiddelen, zoals anticonceptie- en vruchtbaarheidsmiddelen. Bij Biotech Operations worden grondstoffen voor geneesmiddelen geproduceerd op een biotechnologische manier, waaronder nieuwe geneesmiddelen voor het behandelen van kanker. De afgelopen drie jaar is er meer dan EUR 170 miljoen in Oss geïnvesteerd. Na de vandaag aangekondigde reorganisatie zullen er ruim 1.500 medewerkers werkzaam zijn op de MSD locatie Oss.

Bron: MSD

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen