Online magazine ‘Zorgzine’ over hygiëne

Array

veiligheid safety firstStart NPCF campagne: samen de zorg veiliger maken
‘Samen de zorg veiliger maken’. Zo heet de campagne van patiëntenfederatie NPCF die vandaag van start gaat. De NPCF wil daarmee in 2014 de aandacht voor veilige zorg hoog op de agenda houden. Ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen werken er hard aan om vermijdbare sterftegevallen en schadegevallen in de zorg terug te dringen. “Dat is winst,” zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. “Met de campagne willen we die trend ondersteunen en ook de aandacht vragen van patiënten. Want ook zij kunnen helpen om de zorg veiliger te maken.”

Tips en checklist
In de campagne Samen de zorg veiliger maken, organiseert de NPCF in 2014 verschillende acties om veilige zorg op de kaart te zetten. Zo gaat de NPCF ziekenhuizen aansporen om te laten zien welke maatregelen ze nemen om de zorg veiliger maken, zodat ze van elkaar kunnen leren. Ook voorziet de NPCF patiënten op verschillende manieren van tips, bijvoorbeeld over hoe ze artsen en verpleegkundigen op een vriendelijke manier kunnen aanspreken op hygiëne. De NPCF organiseert een grote meldactie over veilige zorg om ervaringen van patiënten op te halen. De resultaten worden in de loop van 2014 bekend gemaakt. Gedurende het jaar brengt de NPCF op deze en andere manieren onder de aandacht hoe de zorg nog veiliger kan worden.

Aan de bel trekken
Want verbetering is mogelijk. Wilna Wind: “Elk slachtoffer van onveilige zorg is er één teveel.  Zo is de hygiëne niet overal op orde, en ondanks alle verbeteringen kan er soms ook in de operatiekamer veiliger worden gewerkt. Er is ook nog veel verbetering te halen als het gaat om de overdracht van medicatiegegevens van patiënten. Een gezamenlijke aanpak is belangrijk. Niet alleen de dokter of de verpleegkundige is verantwoordelijk voor veilige zorg. Ook de patiënt kan aan de bel trekken en onveilige situaties melden. En zorgverzekeraars kunnen een positieve prikkel geven door zorg in te kopen die veilig is. Ook daar gaan we in de campagne aandacht aan besteden.”

De NPCF-campagne Samen de Zorg veiliger maken start met een speciaal themanummer van het online magazine Zorgzine dat in het teken staat van hygiëne. Patiënten kunnen hun kennis over de verspreiding van ziekenhuisbacteriën en het belang van goede hygiëne testen. Mag een dokter lange mouwen onder de doktersjas hebben? En is het voldoende om de handen alleen met zeep te wassen? Daarnaast bevat de Zorgzine veel praktische tips om infecties te voorkomen.

Patiëntenfederatie NPCF  is een samenwerkingsverband van patiënten- en consumentenorganisaties die zich sterk maken voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst. Kijk voor meer informatie op www.npcf.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen