Seksuele wensen en grenzen

seksuele-handelingen-200x200Het Trimbos-instituut ontwikkelde in samenwerking met Rutgers WPF en Soa Aids Nederland lessen over seksuele wensen en grenzen. Deze lessen vormen een extra module bij de lessenreeks Lang Leve de Liefde. De lessen zijn bedoeld om jongeren op het praktijkonderwijs en VMBO BB seksueel weerbaarder te maken. Er zijn versies voor bovenbouw en onderbouw.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is seksueel gedrag dat over de subjectieve grens van één van de betrokkenen gaat. Voorbeelden zijn vrijen tegen je zin, maar ook een klap op de billen of het online versturen van een seksueel getinte foto.

Dubbele boodschap
Een belangrijke oorzaak van seksueel grensoverschrijdend gedrag is de dubbele boodschap die jongeren aan elkaar afgeven. De dubbele boodschap van jongens naar meiden is: je moet niet te makkelijk zijn, maar ik wil wel graag seks met je. De dubbele boodschap van meiden naar jongens is: je moet lef hebben en initiatief tonen, maar ook laten zien dat je mij en mijn grenzen respecteert. Door deze dubbele boodschap weten jongeren niet precies van elkaar wat de ander wil. Soms weten ze ook niet goed wat ze zelf willen. Hierdoor kan grensoverschrijdend gedrag makkelijker plaatsvinden.

Wensen en Grenzen
In de extra module Wensen en Grenzen denken jongeren na over hun eigen wensen en grenzen. Ze leren dat wensen en grenzen verschillen van persoon tot persoon en dat communicatie hierover belangrijk is om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Ze krijgen handvatten om over wensen en grenzen te communiceren. De lessenserie is opgebouwd uit oefeningen en de films van Can You Fix It.

De docentenhandleiding, werkbladen en films bij Lang Leve de Liefde ‘Wensen en Grenzen’ zijn te vinden op www.langlevedeliefde.nl onder ‘extra modules’.

Bron; Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen