Onvoldoende binding voedingsvetten aan rode bloedcellen leidt tot aderverkalking

Onderzoekers in het topklinische Sint Franciscus Gasthuis hebben aangetoond dat aderverkalking ernstiger is bij patiënten bij wie cholesterol en vetten minder goed aan rode bloedcellen binden. Boudewijn Klop, arts onderzoeker en promovendus: ’Elke keer als we vet eten, worden de voedingsvetten samen met cholesterol als een soort pakketjes afgegeven aan de bloedbaan’. Daarnaast toonde hij aan dat rode bloedcellen van patiënten met bloedgroep O beter vetten binden en dus beter tegen aderverkalking beschermen, dan rode bloedcellen van patiënten met bloedgroep A, B en AB.

bloedcellenHart- en vaatzieken
Een beroerte of hartaanval is meestal een gevolg van aderverkalking; een ziekte van bloedvaten waarbij stapeling van vetten, cholesterol, ontsteking en stolselvorming een grote rol spelen. Voedingsvetten worden opgenomen in de darmen en naar de weefsels vervoerd. Een deel wordt gebonden aan rode bloedcellen en in dat geval kunnen deze vetten geen kwaad. Echter, bij onvoldoende binding kunnen deze vetten opstapelen in bloedvaten en leiden tot aderverkalking. Onderzoekers, onder leiding van dr. Manuel Castro Cabezas, internist-endocrinoloog/vasculair geneeskundige, toonden in hun studie aan dat aderverkalking inderdaad veel erger is bij patiënten bij wie vetten en cholesterol minder goed aan rode bloedcellen binden. Het onderzoek van Boudewijn Klop wordt voortgezet door zijn opvolgster Marijke de Vries.

Diabetes- & Vasculaircentrum
Het Diabetes- & Vasculaircentrum in het topklinische Sint Franciscus Gasthuis is een expertisecentrum voor patiënten met diabetes of hart- en vaatziekten. Deze ziekten vormen in ons land de belangrijkste oorzaak van overlijden. De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn roken, te weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding, overgewicht (obesitas), hoge bloeddruk, reuma en diabetes mellitus (suikerziekte). Jaarlijks organiseert het Diabetes- & Vasculaircentrum nationale en internationale symposia, die een belangrijke bijdrage leveren aan kennisoverdracht en innovatie in de zorg.

Topklinische zorg
Als topklinisch Opleidingsziekenhuis (STZ) biedt het Sint Franciscus Gasthuis meerdere hooggespecialiseerde zorgproducten, waaronder het Prostaatcentrum zuidwest Nederland, het Expertisecentrum astma & COPD en het Bariatrisch centrum voor de behandeling van ernstig overgewicht. In het Sint Franciscus Gasthuis is veel aandacht voor opleiding, onderzoek en innovatie.

Bron: Sint Franciscus Gasthuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen