NFU aan de slag met Beter-niet-doen-lijst

Array

Aansluitend bij de oproep van minister Schippers heeft een NFU-denktank haar eerste advies over het betaalbaar houden van de curatieve zorg geconcretiseerd in een tweede advies. Zichtbaar zinnige en zuinige zorg bevat tal van aanbevelingen voor umc’s en anderen in de zorg. De NFU gaat zelf in samenwerking met anderen aan de slag met een Beter-niet-doen-lijst.
Deze Beter-niet-doen-lijst moet zowel de arts als de patiënt snel en begrijpelijk laten zien welke vaak toegepaste zorgopties volgens wetenschappelijke inzichten in hun situatie niet effectief, niet kosteneffectief  of anderszins niet gepast zijn. Een voorbeeld van hoe umc’s en de NFU hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in Nederland handen en voeten geven.

werkdruk zorgMeer aanbevelingen:

  • In haar advies roept de denktank umc’s en andere zorgpartijen op ervoor te zorgen dat arts en patiënt in de spreekkamer meer te kiezen hebben door zichtbaar te maken welke zorg werkelijk zinnig en zuinig is.
  • Welke zorg voor diverse patiëntengroepen werkelijk (kosten)effectieve zorg is, kan alleen vastgesteld worden door gedegen wetenschappelijk onderzoek in de praktijk of door systematische bestudering van al gepubliceerd onderzoek.
  • Daarnaast is het voor onderzoek naar de doelmatigheid van ziekhuiszorg belangrijk te weten welke zorg aan wie door wie is gegeven, hoeveel het kostte en wat het opleverde voor de patiënt.

Lees hier meer over Zichtbaar zinnige en zuinige zorg

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen