VU en VUmc ontwikkelen online behandeling slapeloosheid na borstkanker

www-online-200x200Samenwerkingsproject van VU, VUmc en Prezens om zelf slaapproblemen te overwinnen
Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum hebben een innovatieve zelfhulpbehandeling ontwikkeld voor vrouwen die slaapproblemen houden na de behandeling voor borstkanker. De behandeling Overwin uw slaapproblemen na borstkanker is gebaseerd op zelfhulptherapie met bewezen effectiviteit.

Gebruikers van de online cursus leren in een aantal lessen hun slaappatroon te herstellen en hun leefpatroon aan te passen. Tijdens de cursus ontvangt de gebruiker ondersteuning van een coach. De zelfhulpcursus bestaat uit informatie en (huiswerk)opdrachten. De cursus wordt vanaf februari 2014 aangeboden in een samenwerking tussen VU, VUmc en Prezens, onderdeel van GGZ inGeest.

Slaapproblemen bij borstkanker
Slaapproblemen komen veel voor in de algemene bevolking, maar nog veel meer onder vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker. Ongeveer 60% van hen heeft slaapproblemen en 30% voldoet aan de criteria voor een slaapstoornis. Ongeveer driekwart van de vrouwen die een arts bezoekt in verband met slaapproblemen krijgt medicatie voorgeschreven. Dit is op de korte termijn effectief, maar heeft vervelende bijwerkingen en een grote kans op verslaving. “Er is een effectieve behandeling voor slaapproblemen, gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, maar er zijn weinig behandelaren die deze aanbieden. Een internet behandeling kan daarom uitkomst bieden,” zegt VU-wetenschapper Jitske Bongers. “Op dit moment biedt Prezens al een vergelijkbare door de VU ontwikkelde internetcursus aan voor mensen in de algemene bevolking met slaapproblemen, daar zijn de ervaringen heel positief.” De VU heeft deze cursus nu aangepast voor de specifieke problemen van vrouwen met borstkanker en wil op korte termijn onderzoeken hoe zij deze cursus ervaren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.slaapproblemen-na-borstkanker.nl. Tijdens de onderzoeksperiode is deelname gratis.

Slaapcursus
De cursus Overwin uw slaapproblemen na borstkanker bestaat uit zes lessen waarin de deelnemer leert om weer greep te krijgen op de slaapproblemen. Centraal in deze cursus staat het veranderen van gewoonten. Verkeerde slaapgewoonten zijn namelijk vaak een oorzaak voor het in stand houden van slapeloosheid.

Daarnaast onderzoeken de wetenschappers of de cursus voldoende aansluit bij de behoefte van vrouwen met borstkanker en of de cursus hen voldoende helpt. Na afloop van de onderzoeksperiode zal de online behandeling worden opgenomen in het reguliere aanbod van Prezens.