Nieuwbouw Maastricht UMC+ krijgt duurzaamheidskeurmerk

Array

Toetsing van het ontwerp levert het predicaat “very good” op
De nieuwbouw van het Maastricht UMC+ aan de Verheylaan is van start gegaan. Voor het ontwerp werd een duurzaamheidskeurmerk verdiend. Het is voor het eerst in Nederland dat een ziekenhuisgebouw het BREEAM certificaat krijgt.

Het Maastricht UMC+ is gestart met de nieuwbouw op de plaats waar voorheen het goederenontvangstgebouw stond. Dit gebouw is inmiddels gesloopt en er is plaats gemaakt voor nieuwbouw. Inmiddels is gestart met de fundering  voor het  vijf etages hoge gebouw. umc_maastrichtHet zal in de toekomst  naast de Kliniek voor Vrouw & Kind ook het MRI centrum, het operatiecomplex en de goederenontvangst huisvesten. De verschillende functies in één gebouw en de grote hoeveelheid technische installaties vragen veel  van het ontwerp. Naast de vele functionele eisen is vanaf het begin de ambitie uitgesproken dat er duurzaam gebouwd wordt. Dat dit gelukt is mag blijken uit het ontvangen van het zogenoemde BREEAM certificaat.

Het Maastricht UMC+ is het eerste ziekenhuisgebouw waarop de BREEAM criteria toegepast worden. Deze voortrekkersrol  vergde een extra inspanning om een vertaling te maken van de algemene eisen naar de typische situatie van een  gezondheidzorggebouw. Jori Stevens, manager van het bureau Huisvesting& Vastgoed van het MUMC+: “Het kost een forse inspanning om die vertaalslag te maken en het certificaat te krijgen maar het maakt wel duidelijk dat wij als ziekenhuis echt kiezen voor innovatie, ook in bouwen. Daarnaast zijn wij aan onze status verplicht tot  milieubewust- en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
De criteria waaraan getoetst wordt voor het duurzaamheidscertificaat zijn
• Management
• Gezondheid
• Energie
• Transport
• Water
• Materialen
• Afval
• Landgebruik en Ecologie
• Vervuiling

De toetsing levert drie sterren (=very good) voor het nieuwe gebouw op. “Wij hadden ingezet op twee sterren maar het ontwerp is zo goed geworden dat het uitkomt op drie sterren. Een mooi resultaat en een pluim voor iedereen die er aan meewerkt.” aldus Stevens en  “Door alles uit te voeren zoals gepland in het ontwerp zal er over twee jaar een bijzonder mooi en duurzaam gebouw staan”
Met het certificaat wordt aangetoond dat er duurzaam gebouwd gaat worden. “Veel financiers en subsidieverleners stellen duurzaamheid als eis. Een voordeel van het certificaat is dat we dat meteen helder kunnen maken. Daardoor wordt het vinden van financiering eenvoudiger. Ook op die manier heeft de extra inspanning al effect gehad. De provincie Limburg bevordert duurzaam bouwen en subsidieert de certificering dan ook.” besluit de projectleider.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen