De staat van het Nederlandse gebit is goed

tandarts-300x297100 jaar NMT (Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde)
De afgelopen honderd jaar is de staat van ons gebit enorm verbeterd. Wereldwijd zijn er weinig landen waar de mondgezondheid en de verzorgingsgraad door tandartsen op een hoger niveau liggen dan in Nederland. Patiënten geven hun tandarts een hoge waardering: volgens het CBS gemiddeld een 7,9. Bovendien doen de tandartsen in Nederland hun werk kostenbewust.

Bij goede zelfzorg en regelmatig preventief tandartsbezoek betaalt een volwassen patiënt gemiddeld minder dan 100 euro per jaar. Daarnaast is de tandheelkunde uitermate veilig en zeer goed toegankelijk. Al met al een resultaat om trots op te zijn, aldus NMT-voorzitter Rob Barnasconi bij de viering van het honderdjarig jubileum van de beroepsorganisatie in de Ridderzaal in Den Haag.

Een gezonde mond is belangrijker dan lang werd gedacht. De relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid wordt steeds manifester. Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat bij hartpatiënten en bij diabetespatiënten ernstige tandvleesproblemen voorkomen. De tandarts ziet als enige medische professional zijn patiënten elk jaar opnieuw. Gezamenlijk hebben de Nederlandse tandartsen per jaar 35 miljoen patiëntcontacten. Dat geeft de tandarts een belangrijke verantwoordelijkheid. Ook als het gaat over bijvoorbeeld overgewicht, vroeggeboorte en een ongezonde levensstijl. De vroege symptomen van deze gezondheidsproblemen kunnen vaak als eerste door de tandarts worden gesignaleerd.

Tandartsen kunnen een nog grotere rol vervullen in de preventieve gezondheidszorg. ‘Dat is zowel in het belang van de patiënt als in het belang van de samenleving,’ stelt Barnasconi. Vroegsignalering van problemen en een snellere doorverwijzing naar de huisarts of de specialist kunnen in potentie gezondheidsproblemen voorkomen. Dat levert gezondheidswinst op en een substantiële bijdrage aan het beheersen van de kosten in de zorg. ‘Het geeft meer dan ooit tevoren het belang van de tandarts aan. Een moderne tandarts en het tandheelkundig team zorgen niet alleen voor een goed gebit en een gezonde mond; een moderne tandarts zorgt daarnaast ook voor een betere algemene gezondheid en een beter leven.’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen