“Moet ik naar de dokter?” app is veilig en gratis

appsDe app “Moet ik naar de dokter?” heeft een uitgebreide eerste test op veiligheid door de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc goed doorstaan. Bij het onderzoek werden alle ingangsklachten getest door ervaren huisartsen en triagisten van de huisartsenpost. In slechts 1,4% van de 141 onderzochte situaties werd een zelfzorgadvies gegeven, in plaats van contact met de huisarts op te nemen.

App is strenger
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Bij een een deel van de klachten adviseert de app om eerder contact met de huisarts te zoeken in vergelijking met triage door een medewerker van de huisartsenpost. Rob Dijkstra, bestuursvoorzitter NHG reageert :’Dat verschil is te verklaren omdat bij zelftriage met de app de doktersassistente ontbreekt die aanvullende vragen kan stellen. Aan de andere kant, in 2% van de gevallen werd geadviseerd contact met de huisarts op te nemen, terwijl een zelfzorg advies ook voldoende was geweest. De app is dus iets “strenger” dan een triagist of dokterassistent en dat is goed.’

Wel of niet naar de dokter
“Moet ik naar de dokter?” is een medische app waarmee de patiënt door middel van eenvoudige vragen in simpele en heldere taal zelf kan beoordelen óf en wanneer hij/zij contact op moet nemen met een huisarts of een huisartsenpost. Ook geeft de app aan wat de patiënt zelf kan doen om klachten te verlichten met behulp van de zelfzorgadviezen van Thuisarts.nl en in welke gevallen alsnog contact met de huisarts nodig is.

Praktijktest
De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om de app verder te verbeteren. In een praktijktest onder gebruikers wordt de veiligheid van de app de komende maanden nog verder onderzocht. Gezien de uitkomsten van dit onderzoek hebben de bedenkers van de app al wel besloten om de app vanaf heden gratis aan te gaan bieden in de Play en App store.

De app is ook gratis te raadplegen via www.moetiknaardedokter.nl