Openheid over resultaten Erasmus MC

Array

Het Erasmus MC heeft vrijdag 28 februari een website gelanceerd met informatie over de prestaties van het ziekenhuis.

Van belang
De site heet ‘Onze resultaten’ en biedt gegevens die van belang zijn voor onder meer patiënten, hun familieleden en mensen die nog een ziekenhuis moeten kiezen. De informatie zal doorlopend worden aangevuld.Erasmus-MCMening
Onder ‘Ervaringen 2013’ staan de rapportcijfers die patiënten hebben gegeven. Vorig jaar gaven meer dan 4.000 patiënten hun mening. Zij konden over allerlei kwaliteitsaspecten een cijfer geven van 0 tot 4.

Scoren
De hoogste waardering gaat naar ‘Bejegening door zorgverlener’: 3,79. Ook goed scoren artsen met hun bejegening en communicatie. Het laagste cijfer gaven patiënten voor ‘Inspraak patiënt’: 2,82. Ook ‘Inhoud opnamegesprek’ kreeg een wat lagere beoordeling.

Sterftecijfers
Een apart hoofdstuk wordt gewijd aan sterftecijfers. Daar staat te lezen dat 2,0% van de opgenomen patiënten in 2012 is overleden. Landelijk is dat zo’n 1,9%. Het Erasmus MC geeft uitleg en plaatst kanttekeningen bij deze getallen.

Vermijdbaar

Dr. Jan Hazelzet beklemtoont dat het Erasmus MC, net als de minister, grote waarde hecht aan transparantie. “Wij hebben bijvoorbeeld een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar vermijdbare sterfte bij overleden patiënten in het jaar 2012. Hiervoor zijn meer dan vierhonderd patiëntendossiers bestudeerd.”

Schade
Van alle dossiers met zorggerelateerde schade, bleek dat deze in 22 gevallen mogelijk vermijdbaar zou kunnen zijn geweest. De potentieel vermijdbare sterfte bedroeg in het Erasmus MC 1,5%. Landelijk is dit ongeveer 2,6%. Zie: ‘Dossieronderzoek Erasmus MC’.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen