
16 ex-blinden ‘zien’ elkaar in Amsterdam met retinachip
ArrayIn onze hoofdstad komen op zaterdag 8 maart
16 Europese ex-blinden bij elkaar. Bij hen is succesvol een netvliesimplantaat geïmplanteerd. Onder hen bevinden zich ook de eerste drie Nederlandse patiënten die dankzij deze innovatie weer deels hun zicht hebben teruggekregen. Zij behoren tot de 55 Europeanen die rondlopen met een zogenaamde retinachip. Dat deze bijzondere patiëntengroep van deze grootte en samenstelling elkaar treft, is uniek. Het symposium wordt georganiseerd door Bartiméus, de Oogvereniging, Oogziekenhuis Zonnestraal en Second Sight.
Patiënten delen hun ervaringen na de operatie en vertellen hoe hun kwaliteit van leven is verbeterd. Peter de Koning (mede-oprichter Oogziekenhuis Zonnestraal) licht het belang van deze zorginnovatie voor Nederland toe. Netvlieschirurg Marco Mura vertelt hoe een operatie met de retinachip in z’n werk gaat. Verschillende deskundigen vertellen over het voortraject met psychologische tests, de uitvoerige nazorg en revalidatie van deze bijzondere patiëntengroep. Tevens worden de verbeteringen van de kwaliteit van leven besproken in het licht van de financiële vergoedingen die hiervoor noodzakelijk zijn.
Retinitis Pigmentosa
Nederland telt 45.000 blinden. Ongeveer 4.700 mensen lijden aan Retinitis Pigmentosa. De ziekte is een verzamelnaam voor een groep oogaandoeningen die leiden tot slecht zien in het donker (nachtblindheid) en zeer geleidelijke beperking van het gezichtsveld die uiteindelijk leidt tot kokerzien. De aandoening kent een uiteenlopend verloop, maar de meeste patiënten worden rond het 40e levensjaar blind.