Borstkanker in zes minuten op te sporen met ademtest

Sneltest voor borstkanker kan mogelijk mammogram vervangen in bevolkingsonderzoek
Met een ademtest kan in slechts zes minuten effectief worden vastgesteld of vrouwen borstkanker en/of een abnormaal mammogram (een röntgenfoto van de borsten) hebben. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door onder andere onderzoekers van Maastricht UMC+ en Maastro Clinic. De sneltest is veilig en pijnloos in tegenstelling tot het maken van een mammogram. De veelbelovende resultaten werden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Maar liefst één op de acht krijgt met deze ziekte te maken. ademenNa longkanker is borstkanker tevens verantwoordelijk voor de meeste sterfgevallen als gevolg van kanker. In het kader van een bevolkingsonderzoek worden in Nederland daarom alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar iedere twee jaar opgeroepen voor het maken van een mammogram. “Een mammogram kan echter pijnlijk en onplezierig zijn, nog afgezien van de mogelijk schadelijke gevolgen van de röntgenstraling,” zegt dr. Roy Lalisang, medisch oncoloog bij Maastricht UMC+. “De ademtest heeft deze problemen niet.”

Borstkanker uitsluiten
De wetenschappers onderzochten de ademtest, ontwikkeld door het Amerikaanse Menssana Research, bij 244 vrouwelijke deelneemsters aan het onderzoek. Daarvan ondergingen 130 vrouwen een screeningsmammogram, waarvan 93 met een normaal resultaat en 37 hadden een afwijkende scan. Bij 114 vrouwen werd een weefselbiopt genomen van een tumor, daarvan hadden er 35 borstkanker en 79 een goedaardige tumor. Allen deden vervolgens de ademtest die gebaseerd is op het meten van zogenoemde vluchtige organische stoffen in uitademingslucht. Vrouwen met borstkanker produceren een ander profiel van deze stoffen dan gezonde vrouwen. De ontwikkelde ademtest bleek voor het eerst in staat om daadwerkelijk deze profielen van elkaar te onderscheiden.

Mammogram vervangen
“Het meest opzienbarende en bruikbare resultaat was de negatieve ademtest,” zegt prof. dr. Philippe Lambin, hoogleraar radiotherapie in Maastricht. “Met bijna honderd procent zekerheid was de test namelijk in staat om borstkanker uit te sluiten. Gezonde deelneemsters hadden in bijna alle gevallen dan ook een normale ademtest.” De test sloot tevens een afwijkend mammogram bij deze vrouwen uit. Daarmee kan  een dergelijk belastend onderzoek bij deze groep vrouwen in de toekomst zeer waarschijnlijk  achterwege blijven.”  In het geval van een positieve ademtest werd in bijna tachtig procent van de gevallen ook borstkanker herkend. Bij een positieve ademtest dienen er aanvullende onderzoeken plaats te vinden ter bevestiging of uitsluiting van borstkanker.

Het onderzoek is uitgevoerd met subsidie van de Stichting Pink Ribbon, Research School GROW van Maastricht UMC+/Maastricht University, Maastro Clinic  en de US National Institutes of Health. Het Newark Beth Israel ziekenhuis in Newark en het Swedish Medical Center in Seattle (beiden in de Verenigde Staten) werkten ook mee aan het onderzoek.

Bron: Maastricht Universiteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen