Ketenzorg essentieel bij zorg voor het allergische kind

meanderOp dinsdag 4 maart vond in het Auditorium van Meander Medisch Centrum het symposium ‘Het Atopische (allergische) kind: Schoolplein versus Spreekkamer’ plaats. Conclusie: bij vaststellen en behandelen van een allergie is samenwerking door diverse specialismen essentieel.

De kennis over allergische klachten als eczeem, voedselallergie en astma bij kinderen neemt toe bij huisartsen en specialisten. Daarnaast krijgen ook ouders meer kennis via het internet en door adviezen van andere ouders op het schoolplein. De arts vertaalt al deze inzichten naar een praktische aanpak en een goed advies bij een klacht.

Ketenzorg essentieel
Kinderarts Frank Eskes van Meander Medisch Centrum zegt: ‘Het vaststellen en aanpakken van allergie bij kinderen is lastig. Als allergie wordt vastgesteld, zijn de gevolgen van behandeling en leefregels vaak ingrijpend voor kind èn gezin. Wordt allergie na uitgebreid onderzoek níet vastgesteld, dan staan de ouders vaak met lege handen wat de aanpak van de klachten en verschijnselen van hun kind betreft.  En wat doen we dan? Hierbij is het van groot belang dat we vanuit verschillende disciplines kijken naar de klachten. Kortom: ketenzorg is essentieel voor de zorg rondom het allergische kind.”

Kennis delen
Om kennis te delen en te discussiëren over de nieuwste inzichten op het gebied van allergieën bij kinderen, organiseerde de vakgroep Kindergeneeskunde van Meander Medisch Centrum het symposium ‘Het Atopische kind’. Hierbij waren o.a. huisartsen, kinderartsen, KNO-artsen, dermatologen en diëtisten aanwezig. Als topklinisch ziekenhuis heeft Meander veel aandacht voor onderzoek, onderwijs en ontwikkeling. Het nieuwe ziekenhuis biedt uitstekende faciliteiten voor symposia en andere bijeenkomsten.

Over Meander Medisch Centrum
Meander Medisch Centrum heeft de ambitie om elke dag de beste zorg te leveren. Iedere patiënt kan rekenen op klantvriendelijke, deskundige en betrouwbare zorg. Meander Medisch Centrum is een topklinisch ziekenhuis, heeft medische opleidingen voor veel specialismen in huis en verricht veel wetenschappelijk onderzoek. De zorg in Meander is hooggespecialiseerd en gebaseerd op de nieuwste medische inzichten.