Aanbevolen hoeveelheid suiker gehalveerd door WHO
ArrayDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) halveert de maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker. Een volwassene zou niet meer dan 25 gram suiker per dag moeten gebruiken (gelijk aan 1 longdrinkglas frisdrank). Het gaat dan niet alleen om tafelsuiker, of suiker in honing of stroop. Het gaat ook om toegevoegde suikers in producten als frisdranken, sauzen, ontbijtgranen, soepen en toetjes. Ook natuurlijke suikers in vruchtensappen vallen er onder. Maar suikers in vers fruit weer niet. Uit onderzoek komt steeds weer naar voren dat suiker dik maakt en slecht is voor het gebit. Tot nu toe adviseerde de WHO dat maximaal 10 procent van de ingenomen calorieën uit suikers bestonden, in de nieuwe richtlijn is dat 5 procent. Steeds vaker overgewicht De nieuwe aanbeveling over suiker doet de WHO omdat ze zich zorgen maakt. Mensen krijgen door een teveel aan suiker in de voeding snel te veel calorieën binnen. Dit leidt tot overgewicht, wat de kans op ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten vergroot.
- Lees meer over suiker
Bron: Diabetesfonds