Duizenden herseninfarcten te voorkomen door diagnostische innovatie

boezemfibrilleren-200x200Nieuw onderzoek bevestigt dat de Duitse uitvinding Stroke Risk Analysis (SRA) de detectie van boezemfibrilleren, de belangrijkste behandelbare risicofactor voor een herseninfarct, sterk verbetert.

PLOS|one, wereldwijd één van de vijf belangrijkste medische tijdschriften, publiceerde op 28 februari 2014 de positieve resultaten van Duits wetenschappelijk onderzoek over de Stroke Risk Analysis (SRA), een nieuwe methode van het analyseren van ECG opnames. Het artikel bevestigt de meerwaarde van SRA bij het vaststellen van een gevaarlijke hartritmestoornis: aanvalsgewijs boezemfibrilleren. Deze ritmestoornis is de belangrijkste oorzaak van een herseninfarct (of beroerte) en deze kan – bij tijdige ontdekking – goed behandeld worden.

SRA maakt het mogelijk om in enkele minuten een 1-uurs ECG van patiënten met een verdenking op boezemfibrilleren te analyseren. Deze ritmestoornis is met de huidige diagnostische middelen alleen aantoonbaar als er tijdens de ECG opname toevallig een episode van boezemfibrilleren plaatsvindt. En dat is vaak niet het geval. Met SRA is het niet meer nodig dat er tijdens de ECG opname zo`n episode optreedt. Hierdoor kan deze risicofactor voor een herseninfarct veel vaker worden opgespoord.

De Nationale Trombose Dienst is als eerste zorginstelling in Nederland een samenwerking aangegaan met Alere Health Services, de leverancier van SRA, met als doel preventie van herseninfarcten te verbeteren. De Nationale Trombose Dienst gaat samen met Alere Health Services SRA introduceren bij cardiologen, neurologen en ouderenspecialisten.

Alere Health Services bouwt een databank op waarin de effecten van SRA op het aantal herseninfarcten, ziektelast en zorgkosten kunnen worden geanalyseerd. Naar verwachting zal reeds na één jaar duidelijk worden wat de werkelijke verbeteringen zijn, die SRA in de Nederlandse context tot stand zal brengen.

Impact
Personen met boezemfibrilleren lopen een vijf-maal groter risico op een herseninfarct dan personen zonder deze ritmestoornis. Bij circa een op de drie mensen die aan aanvalsgewijs boezemfibrilleren lijden, is de hartritmestoornis nog niet vastgesteld. Dit volgt uit het feit dat deze aanvallen onregelmatig optreden en daarom moeilijk in een gewoon ECG zijn vast te stellen. Het betreft ongeveer 150.000 personen in Nederland.

Met SRA wordt het voor het eerst mogelijk een groot deel van deze patiënten wel te diagnosticeren, omdat er tijdens de ECG opname géén AF episode hoeft plaats te vinden.

Als boezemfibrilleren vaker wordt vastgesteld en daardoor meer mensen beschermende geneesmiddelen krijgen voorgeschreven, kunnen jaarlijks vele duizenden herseninfarcten worden voorkomen.

Per jaar krijgen ca. 40.000 mensen in Nederland een herseninfarct. Van alle herseninfarcten is boezemfibrilleren tussen de 20% en 35% de oorzaak. Een herseninfarct leidt bij één op de vier patiënten tot de dood en bij de helft van de patiënten tot blijvende invaliditeit. Een herseninfarct leidt dus tot grote ziektelast voor de patiënt en zijn omgeving, maar ook tot hoge kosten voor de maatschappij.

Bron: EZPress