Nieuwe bacheloropleiding Klinische Technologie geaccrediteerd

Array

De nieuwe bacheloropleiding Klinische Technologie is officieel geaccrediteerd door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). Deze multidisciplinaire studie op het grensvlak van geneeskunde en techniek is een unieke samenwerking tussen de TU Delft, de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam, en de universitair medische centra in Leiden en Rotterdam. De opleiding gaat in september 2014 van start.

De opleiding Klinische Technologie leidt technisch-medische professionals op die deel uitmaken van een medisch behandelteam. Binnen dit team ziet de behandelend arts/specialist de patiënt als eerste. medische-techniek2Bij complexe technisch-medische problematiek doet hij of zij een beroep op een klinisch technoloog. De klinisch technoloog zal de arts adviseren en/of een deel van de diagnose of behandeling, waar zijn technisch-medische kennis cruciaal is, voor zijn rekening nemen.

Geneeskunde en techniek
Globaal bestaat het onderwijs binnen de nieuwe bacheloropleiding voor de helft uit vakken die technisch of klinisch gericht zijn, en voor de helft uit vakken waarin het medische en technische geïntegreerd wordt aangeboden door een team van docenten van het Erasmus MC, het LUMC en de TU Delft. Veel van het onderwijs zal gegeven worden aan de TU Delft, maar specifieke medische practica en patiëntdemonstraties worden in de medische centra aangeboden.

Opleidingseisen en doorstroom
De opleiding is geschikt voor scholieren met een NT-profiel met biologie of een NG-profiel met wiskunde B en natuurkunde. Voor de opleiding wordt een numerus fixus voor 100 studenten aangevraagd voor een gecontroleerde opstart en doorstroom. Na de bacheloropleiding kunnen studenten doorstromen naar verschillende masteropleidingen. Een doorstroommogelijkheid is de reeds bestaande vervolgmaster Technical Medicine (Universiteit Twente). Na het afronden van deze masteropleiding kan de student zich klinisch technoloog noemen: een medisch professional wiens bevoegdheden vastgelegd zijn in de ‘Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg’ (Wet BIG).

Een selecte groep met een bachelor Klinische Technologie kan waarschijnlijk per 2017-2018 met een aanvullend schakeljaarprogramma doorstromen naar de master Geneeskunde bij het LUMC of Erasmus MC. Tot slot bestaat er de mogelijkheid door te gaan naar de master Biomedical Engineering aan de TU Delft.

Samenwerking
De Technische Universiteit Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus Medisch Centrum werken al veel samen binnen de Medical Delta en in klinisch-technologisch onderzoek. Deze bacheloropleiding is een logische vervolgstap waarin de expertisemix optimaal tot zijn recht komt. Dit wordt extra bekrachtigd doordat de studenten een ‘joint degree’ diploma krijgen met de logo’s van de drie universiteiten.

Inschrijving
Eind april start de inschrijving voor de opleiding Klinische Technologie via de website van Studielink (https://app.studielink.nl/front-office). De deadline voor aanmelding is 15 mei 2014. De exacte inschrijvingsdatum wordt bekendgemaakt via de Facebookpagina van Klinische Technologie (www.facebook.com/kt.lde) en via onderstaande websites:

www.kt.bsc.tudelft.nl

www.lumc.nl/klinischetechnologie

www.erasmusmc.nl/onderwijs/klinischetechnologie

Op zaterdag 29 maart vindt op het Erasmus MC een proefstudeerdag plaats voor scholieren uit 6 VWO. Meer informatie: http://www.eur.nl/bachelor/studievoorlichting/kalender/proefstuderen_klinische_technologie/

Gezamenlijk persbericht van Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC, Universiteit Leiden, LUMC, en TU Delft

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen