Patiënten bewijzen succes van oogheelkundige zorginnovatie

Array

Uitkomst symposium: kwaliteit van leven verbetert dankzij retinachip
De kwaliteit van leven verbetert aanzienlijk dankzij de retinachip. Dat is de uitkomst van het symposium “De Retinachip” dat zaterdag 8 maart plaatsvond in Amsterdam. De innovatieve behandelmethode geeft aan patiënten met de erfelijke oogaandoening Retinitis Pigmentosa (RP) het zicht deels weer terug. Tijdens het symposium presenteerden oogheelkundige experts de technische mogelijkheden van deze zorginnovatie en benoemden zij de “next steps” die nodig zijn om deze behandeling in Nederland beschikbaar te maken. Het symposium dat door 200 professionals en geïnteresseerden is bezocht, werd georganiseerd door Bartiméus, de Oogvereniging, Oogziekenhuis Zonnestraal en Second Sight.
oogziekenhuis AMCNederland telt inmiddels drie patiënten bij wie dit netvliesimplantaat is geïmplanteerd. Oogziekenhuis Zonnestraal nam vorig jaar het initiatief tot de introductie van de retinachip in Nederland en financierde deze drie operaties.

Toekomst
“Vervolgoperaties zijn nog niet gepland. Hiervoor moet eerst de nodige financiering worden gevonden”, aldus Peter de Koning, bestuurder en één van de oprichters van Oogziekenhuis Zonnestraal. “Ik streef ernaar dat deze behandeling, net als in andere Europese landen waaronder Duitsland, wordt vergoed en als reguliere behandeling aangeboden kan worden”. De Koning schetste daarbij het voordeel dat deze zorginnovatie ook geschikt is voor de behandeling van andere oogaandoeningen: “het ligt in de lijn der verwachting dat de chip op korte termijn ook een oplossing biedt voor patiënten met Macula degeneratie”. In de volksmond ook wel ‘slijtage van het netvlies’ genoemd, een belangrijke oorzaak van slechtziendheid bij vijftigplussers. “Gelet op de toenemende vergrijzing biedt de behandeling met de retinachip ook voor andere patiëntengroepen uitkomst. Voldoende redenen wat mij betreft om deze zorginnovatie in Nederland beschikbaar te maken”.

Gezondheidswinst
De drie Nederlandse patiënten – Riet, Jeroen en Fred – deelden hun persoonlijke ervaringen met de aanwezigen. Zij behoren tot de ca. vijftig Europeanen die rondlopen met een retinachip. Dat deze bijzondere patiëntengroep van deze grootte en samenstelling elkaar trof, kwam niet eerder voor. De Koning onderstreepte het belang van het symposium: “de techniek staat centraal, maar met de persoonlijke verhalen van deze patiëntengroep, maken we tegelijkertijd de gezondheidswinst voor mensen met Retinitis Pigmentosa tastbaar. Immers, de kwaliteit van leven van deze patiënten verbetert aanzienlijk. Deze zorginnovatie verdient daarom ook écht de aandacht van de Nederlandse zorgwereld, ook al gaat het om een relatief kleine patiëntengroep. De retinachip is wat mij betreft het meest actuele voorbeeld van het belang van zorginnovaties. De positieve ervaringen van deze groep Europese ex-blinden zijn het aantoonbare bewijs hiervan”.

 

De vestiging van Oogziekenhuis Zonnestraal | AMC in Amsterdam vormde het toneel voor Europese ex-blinden die dankzij de retinachip weer allen deels hun zicht hebben teruggekregen.
Klik op het beeld voor de foto in hoge resolutie

Retinitis Pigmentosa
Nederland telt 45.000 blinden. Ongeveer 4.700 mensen lijden aan Retinitis Pigmentosa, waarvan er jaarlijks ongeveer vijftig hun zicht verliezen. De ziekte is een verzamelnaam voor een groep oogaandoeningen die leiden tot slecht zien in het donker (nachtblindheid) en zeer geleidelijke beperking van het gezichtsveld die uiteindelijk leidt tot kokerzien. De aandoening kent een uiteenlopend verloop, maar de meeste patiënten worden rond het 40e levensjaar blind.

Over Oogziekenhuis Zonnestraal
Oogziekenhuis Zonnestraal is al ruim negen jaar specialist op het gebied van oogheelkunde en met tien vestigingen in Nederland zijn zij de grootste landelijke aanbieder van oogzorg. De sterke uitbreiding van de klinieken is een krachtig bewijs dat patiënten voor de zorg van Oogziekenhuis Zonnestraal kiezen. Het aantal patiënten, dat zich met oogproblemen bij één van de vestigingen meldt, groeit jaarlijks. In 2014 verwacht het ziekenhuis de grens van 200.000 patiënten te overtreffen. De totale organisatie is erop ingericht om aan de toenemende vraag naar zowel specialistische als standaard oogzorg te voldoen. De bedrijfsvorm en de patiëntgerichte cultuur van Oogziekenhuis Zonnestraal biedt de ruimte om voortdurend te investeren in technische vernieuwing en verbetering. Met de visie ”gezonde ogen dragen bij aan de kwaliteit van het leven”, onderstreept Oogziekenhuis Zonnestraal de ambitie om de kwaliteit van de oogheelkundige zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Voor meer info kijk op: www.oogziekenhuiszonnestraal.nl

oogzorg verenigingen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen