Goedkopere behandeling ziekenhuisdiarree vaak duurkoop

Array

Artsen en economen pleiten voor economisch effectief behandelplan
De kosten van patiënten die in het ziekenhuis geïnfecteerd raken met de hevige diarree veroorzakende bacterie Clostridium difficile, lopen onnodig de spuigaten uit. De richtlijnen die artsen volgen, geven de voorkeur aan goedkopere behandelingen. Dit terwijl nieuwe innovatieve methoden, zoals poeptransplantatie, bijzonder effectief zijn, maar vanwege prijsoverwegingen pas later worden ingezet.

Dat stelt een team van onafhankelijke artsen en economen in het rapport ‘Leidraad voor kosten-effectiviteit bij Clostridium difficile infecties’, dat vandaag in de Domus Medica aan de landelijke Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid is overhandigd.

Enterococcus-faeciumDe bacterie Clostridium difficile is in de westerse wereld de belangrijkste verwekker van diarree, die is ontstaan tijdens verblijf in het ziekenhuis. Jaarlijks raken circa 3.000 patiënten in het ziekenhuis besmet met de bacterie Clostridium difficile. De gemiddelde behandelkosten kunnen fors oplopen tot € 33.840 per besmette patiënt ten opzichte van € 7.147 bij een ‘gewone’ patiënt. Bovendien overlijdt 2 tot 7% van de besmette patiënten aan de gevolgen van hevige diarree.

De kosten die een ziekenhuis moet maken om een besmette patiënt te behandelen, staan niet in verhouding staan tot het effect en de kostprijs van de behandeling. Hierdoor houden goedkopere behandelingen vaker een voorkeurspositie en worden nieuwere, duurdere behandelingen soms bij voorbaat geparkeerd. Uit economische overwegingen is het belangrijk om niet alleen de prijs van een behandeling maar ook kosten van ziekenhuismaatregelen zoals isolatie van patiënten, of het sluiten en schoonmaken van een afdeling bij een uitbraak mee te laten wegen in het behandelplan van de patiënt.

Hoe langer een patiënt in het ziekenhuis ligt hoe groter de kans is om geïnfecteerd te raken. Vooral oudere patiënten of patiënten die kampen met hun immuunsysteem of geneesmiddelen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken, zijn een makkelijke prooi voor de bacteriën. Bovendien ligt 55% van de besmette patiënten nog eens vier weken extra in het ziekenhuis met alle kosten van dien en risico’s van besmetting voor andere patiënten en verzorgend personeel. In andere ernstige gevallen moet de dikke darm operatief worden verwijderd of belanden patiënten op de intensive care. De kosten van langer verblijf, meer geneesmiddelen, isolatie van patiënten, afdelingen die moeten worden gesloten en schoongemaakt, moeten worden meegewogen in een economisch effectief behandelplan om de diarree veroorzakende bacterie Clostridium difficile een halt toe te roepen.

Dat stellen de vooraanstaande artsen en gezondheidseconomen dr. M.J.C. Nuijten, drs. K. Redekop (Erasmus MC),  prof. dr. P. Speelman (AMC), dr. J.J. Keller (Haga Ziekenhuis), dr. C.E. Visser (AMC), prof. dr. E. Claassen (VU en Erasmus MC) in het rapport ‘Economische relevantie en validatieprocedure Clostridium difficile’. Zij hebben een model ontwikkeld waarin een volledige kosten-effectiviteit (kosten-baten) evaluatie van Clostridium difficile behandeling mogelijk is. Zonder deze evaluatie zijn richtlijnen economisch niet bruikbaar en worden duurdere behandelingen bij voorbaat geparkeerd ten koste van de patiënt.

Nieuwe antibiotica en poeptransplantatie
‘Zo zijn de Nederlandse richtlijnen terughoudend met het inzetten van nieuwe effectieve antibiotica vanwege de hogere prijs. Ook de dure maar bijzonder effectieve poeptransplantatie, waardoor met poep van een gezonde donor bij pakweg 90% van de patiënten de bacterie wordt verdreven heeft een beperkte plaats gekregen zonder dat een volledig kosten-baten plaatje is bekeken’, stelt Mark Nuijten, arts en gezondheidseconoom, als coördinator van de groep onafhankelijk experts. ‘We pleiten er dan ook voor dat richtlijncommissies, en daarnaast ook verzekeraars, overheid en ziekenhuizen, voortaan een economisch effectief behandelplan opstellen voor Clostridium difficile infectie. Niet alleen om hoge kosten voor het ziekenhuis te voorkomen, maar ook veel leed bij de patiënt.

Bron: Expert Group

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen