Privéleven eenderde huisartsen lijdt onder werkdruk

Array

huisartsNaar aanleiding van de uitkomsten van het landelijk onderzoek naar langdurige stressfactoren onder Nederlandse huisartsen, dat arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir in 2012 deed, werd in oktober 2013 een preventieprogramma geïntroduceerd. Onderdeel van dit programma is een online scan waarmee de huisarts een indruk krijgt van zijn balans tussen werkdruk en werkplezier.

De scan is een zelfdiagnosetool ontwikkeld in samenwerking met Elestia (de onafhankelijke coaching- en counselingdienst van Movir).  De tool staat open voor alle huisartsen, ook als zij niet bij Movir zijn verzekerd. Over de periode oktober 2013 – januari 2014 hebben bijna 400 huisartsen de scan ingevuld. Het tussentijdse rapport levert enkele belangrijke inzichten op.

Uitkomsten
Van alle deelnemers heeft 33% een verhoogd stresniveau. Vrouwen hebben vaker een verhoogd stressniveau dan mannen (38% tegenover 27%). Ongeveer de helft van de deelnemers aan de scan ervaart regelmatig druk door de eisen van zorgverzekeraars, taakverzwaring vanuit de overheid, het aantal patiënten in korte tijd en de hoeveelheid administratieve taken. Bijna de helft geeft aan onrust te voelen of te piekeren. 27% is regelmatig bang om fouten te maken.

Werkplezier
De meerderheid van de huisartsen geeft aan dat zij de werkdruk wel aan kan. Op de punten voldoening, plezier in de omgang met patiënten, het hanteren van een eigen werkstijl en het kunnen inzetten van de persoonlijke kwaliteiten scoorden de deelnemers erg hoog.

Balans werk- privé
Van de deelnemers geeft 36% aan dat hun privéleven onder druk staat door de werkdruk. Andersom hebben privéproblemen nauwelijks invloed op de concentratie tijdens het werk. 41% van de deelnemers heeft het gevoel geleefd te worden. 58% heeft onvoldoende tijd voor sociale contacten en 55% neemt te weinig tijd voor de relatie. Ook vindt de helft het lastig om zijn of haar grenzen aan te geven.

Werkzame jaren
De invloed van het aantal werkzame jaren duidelijk zichtbaar; huisartsen die kort werkzaam zijn of juist langer dan 20 jaar ervaren minder stress. Huisartsen die in de categorie ‘5 tot 10 jaar werkzaam’ vallen laten vaker een verhoogd stressniveau zien. Ook de invloed van gezinssituaties is zichtbaar; alleenstaanden ervaren vaker meer stress dan mensen in een relatie. Met name alleenstaanden zonder kinderen hebben een hoog  stressniveau.

Parttime of fulltime werken heeft tot slot weinig invloed op de ervaren werkdruk, al wordt bij fulltime werken  de werkdruk iets hoger beoordeeld.

De preventiemiddelen voor huisartsen zijn nog steeds beschikbaar via internet. Ga voor meer informatie naar Movir.nl/werkplezier-werkdruk.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen