Drukbezocht eerste jaar voor nevenvestiging Radiotherapie Antoni van Leeuwenhoek en Oncologiecentrum Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp

Op 14 maart jl. was het precies een jaar geleden dat de nevenvestiging Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek en het Oncologiecentrum van het Spaarne Ziekenhuis officieel open gingen. Inmiddels zijn er bij de nevenvestiging Radiotherapie circa 10.000 bestralingsbehandelingen gegeven aan bijna 700 patiënten. In het Oncologiecentrum van het Spaarne Ziekenhuis waren er 4.500 dagbehandelingen met chemotherapie en 11.700 consulten op de polikliniek.

Het blijkt dat patiënten er vaak bewust voor kiezen om hun bestralingbehandeling in Hoofddorp te krijgen. “Het komt zelfs voor dat patiënten al op onze afdeling in Hoofddorp zijn gaan kijken en tijdens hun intakegesprek aangeven dat ze graag dáár hun bestralingsbehandeling willen ondergaan”, vertelt Floris Pos, radiotherapeut-oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoek. bestraling prostaatkankerVanwege de grote toeloop werd een half jaar eerder dan gepland, in juli 2013, het tweede bestralingstoestel in gebruik genomen. Er kunnen nu zo’n 350 tot 400 bestralingsbehandelingen per week gegeven worden.

Ook het Oncologiecentrum van het Spaarne Ziekenhuis merkt een grotere toeloop van patiënten. Internist-oncoloog Jolanda Schrama: “We horen vaak van patiënten dat ze de zorg en begeleiding positief waarderen en het Oncologiecentrum een prettige omgeving vinden. Patiënten dachten ook mee over de zorgverlening en de inrichting van het gebouw.” Zo is er in het Oncologiecentrum een huiskamer waar patiënten en hun naasten kunnen bijkomen van hun behandeling. Daarnaast bieden vrijwilligers van het Adamas Inloophuis in het Oncologiecentrum een luisterend oor aan patiënten en geven ze praktisch advies. In drie maanden zijn er al zo’n 250 gesprekken gevoerd door de vrijwilligers.

Patiënten profiteren ervan wanneer twee instellingen onder één dak zorg bij kanker bieden. “De samenwerking tussen Spaarne Ziekenhuis en het Antoni van Leeuwenhoek is perfect. Het gaf mij de mogelijkheid om mijn eigen weg te volgen tijdens mijn behandeling en mijn eigen keuzen te maken,” aldus een patiënt. Daarnaast werkt het Spaarne Ziekenhuis samen met het Kennemer Gasthuis, het Adamas Inloophuis en Hospice Bardo.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen