Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis biedt nieuwe high tech dottertechniek

Oplosbare stent houdt verstopte kransslagader open
Bij jonge patiënten met een dichtgeslibde kransslagader kan voortaan een oplosbare stent worden geplaatst. Het Elisabeth-TweeSteden is het eerste ziekenhuis in Brabant dat deze nieuwe dottertechniek toepast. Een stent is een buisje dat de verstopte kransslagader opent en open houdt. Het buisje was altijd van metaal en bleef voorgoed in het lichaam zitten. De nieuwe stent lost, nadat die zijn werk heeft gedaan, langzaam in het lichaam op.

Daardoor blijft geen lichaamsvreemd materiaal meer achter in het bloedvat. Dit heeft als groot voordeel dat het bloedvat op termijn zijn natuurlijke functie kan hervatten. Het bloedvat wordt weer buigzaam; het kan weer uitzetten en samenknijpen.

bioabsorbeerbare_stentWetenschappelijk onderzoek
Dr. Magro, interventiecardioloog van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, is een van de eerste onderzoekers naar de toepassing en werking van deze nieuwe, in het Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam) ontwikkelde techniek. Hij past de inmiddels bewezen techniek nu ook toe in Tilburg.

“De stent is gemaakt van lichaamseigen stoffen. Na het oplossen van de stent is nauwelijks extra weefsel aangemaakt. Dit maakt de kans op een nieuwe vernauwing minder groot. Omdat de beperking van de ijzeren ‘kooi’ er niet meer is, kunnen het bloedvat en de kransslagader verder groeien als de patiënt regelmatig sport”, aldus dr. Magro.

De oplosbare stent wordt voortaan bij jonge patiënten in het Elisabeth-TweeSteden gebruikt. De dottercardiologen verwachten de komende jaren een toename van het aantal behandelingen. Mogelijk wordt de metalen stent in de toekomst zelfs volledig vervangen door de oplosbare variant.

Cardiologisch centrum
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis biedt al jaren kwalitatief hoogstaande zorg aan patiënten met cardiologische klachten in de regio Midden-Brabant. Naast deze ‘standaard’ zorg biedt het ziekenhuis onder meer op het terrein van dotteren en het plaatsen van ICD’s regionale specialistische zorg aan. Ook de controle van de oplosbare stents is in het Elisabeth-TweeSteden geborgd.

Hartziekte
Coronaire hartziekte ontstaat wanneer één of meer kransslagaders, die het hart van bloed voorzien, vernauwd of geblokkeerd raken door de opstapeling van een vetrijke afzetting, plaque genaamd. De vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de hartspier. Dit veroorzaakt een tekort aan zuurstof in de hartspier waardoor het hart minder goed kan werken. Vaak voorkomende symptomen zijn pijn op de borst en kortademigheid, voornamelijk bij inspanning.

Bron: TweeStedenziekenhuis.nl

Recente artikelen