‘Ja, ik voel m’n lever!’

Array

maag-darm-lever-263x300Tientallen scholieren bezochten donderdag 20 maart het Erasmus MC. Zij kregen in het nieuwe Onderwijscentrum anatomieles van een wetenschapper.

Peter Teiwes, docent anatomie, begint de les met een vraag: “Wie heeft er ontbeten?” Bijna alle kinderen steken hun vinger op. Brood, muesli en pannenkoeken worden genoemd. Zijn eerste vraag blijkt een aanleiding te zijn om het hele spijsverteringskanaal door te nemen, aan de hand van een anatomiemodel.

Slok water
“Hoelang duurt het voordat het water in mijn maag is?”, vervolgt Teiwes, nadat hij een slokje water heeft genomen. De antwoorden variëren van zeven seconden tot een minuut. Verbaasde blikken van de kinderen als het antwoord slechts één seconde blijkt te zijn.

Lever
Niet iedereen reageert enthousiast als de docent aangeeft dat je je eigen lever kunt voelen. “Iieuw, ik ga echt niet voelen”, zeggen een paar meiden. Anderen reageren uitbundig: “Ja, ik voel ‘m!” Een nieuwsgierige scholier wil weten: “Hoe warm is onze plas?”

Potvis
Als voorbereiding op het college kregen de kinderen uit groep 6, 7 en 8 een introductie in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Daar bestudeerden zij het skelet van een gigantische roofpotvis, en ontdekten zij hoe gewrichten beweging mogelijk maken.

Kennismaken
De les maakt deel uit van ‘Versterking Wetenschap & Techniek Educatie’, waarin de gemeenten Rotterdam, Delft, Den Haag en Leiden samenwerken. Het doel is om kinderen op verschillende locaties kennis te laten maken met wetenschap en techniek.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen